Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią, podawane z miętowym dressingiem

piątek, 11 września 2015


Myśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam, tym bardziej że przygotujecie je w zaledwie pół godziny.


*

SKŁADNIKI

na 2 tuziny placków

Placki:
  • 4-6 ziemniaków (ok. 800 g)
  • 2 duże marchewki (lub pęczek młodej)
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • 3 cm kłącza imbiru
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Dressing miętowy:
  • kubek jogurtu greckiego (400 g)
  • solidna garść listków mięty ogrodowej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli

Do przybrania:
  • pomidorki koktajlowe (ok. 12 szt.)
  • listki mięty ogrodowej

*

PRZYGOTOWANIE

Dressing

Miętę drobno posiekaj, czosnek zetrzyj na drobnych oczkach i wszystko wymieszaj razem z jogurtem. Dopraw szczyptą soli.

Placki

Ziemniaki oraz marchew umyj i obierz, a następnie razem z cukinią zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Imbir oraz czosnek zetrzyj na małych oczkach. Kolendrę utłucz w moździerzu.

Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, wbij jajka, dodaj mąkę oraz kolendrę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy, formując placki. Smaż z obu stron na złoto, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Podawaj od razu z miętowym dressingiem, poprzekrawanymi na pół pomidorkami i świeżą miętą.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

34 komentarze

  1. Wspaniałe. Też lubię kombinować z plackami dodając do nich co lubię. W miętowym dressingu zakochałam się będąc ostatnio na warsztatach, jest obłędny w smaku. Super danie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! W końcu placki dają nieograniczone pole możliwości! Ja też co rusz przyrządzam je z czymś innym ;)

      Usuń
  2. Mam to samo. Lubię tradycyjne placki, ale uwielbiam też zmieniać dodatki. Marchewka i cukinia sprawdzają się świetnie. Twoje placki wyglądają przepysznie :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedna z moich ulubionych kombinacji ;) I dziękuję za komplement ;)

      Usuń
  3. Co prawda miętowe smaki nas nie przekonują ale same placki już bardzo przypadają nam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to właśnie te mięta nadaje im niepowtarzalnego charakteru ;)

      Usuń
  4. Jak zawsze pysznie i z pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki pyszne, ale ten dressing szczególnie do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Od razu po upieczeniu chrupały wręcz znakomicie ;)

      Usuń
  7. Placuszki pod każdą postacią biorę w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super placki! Uwielbiam warzywne placki, u mnie aktualnie na blogu z cukinią i halloumi. Podoba mi się dodatek przypraw w Twoich plackach i sos miętowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z cukinią i halloumi też muszą być pyszne! :)

      Usuń
  9. Pysznie podane placki ! U mnie w domu jadło się je zazwyczaj na słodko i dopiero od niedawna odkrywam ich słoną odsłonę. Ale ta warzywna wersja wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie na słodko zawsze były (i nadal są) szokiem, ale to może dlatego, że u mnie w domu nigdy się ich tak nie jadło :D

      Usuń
  10. Często robię placki w różnych wariacjach, jednak na takie z imbirem jeszcze się nie pokusiłam. A dressing jest naprawdę ciekawy (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To gorąco polecam, na pewno Tobie posmakują ;)

      Usuń
  11. Moje ulubione :) Przepadam za warzywnymi placuszkami, a jeszcze miętowy dressing <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! No to się cieszę, że tak wpasowałem się w Twój gust ;)

      Usuń
  12. Pyszne placuszki i przecudne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię placki ziemniaczane :) Jestem bardzo ciekawa ich smaku w połączeniu z miętowym dressingiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam, bo to naprawdę znakomite połączenie ;)

      Usuń
  14. Łukasz, ale chętnie spróbowałabym tych placuszków, oj spróbowała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Urszulo, gorąco Tobie je polecam. Są niesamowicie smaczne! ;)

      Usuń
  15. Wspaniałe placki ziemniaczane, zjadłbym nie jednego takiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Januszu i zapraszam do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń
  16. Pysznie wyglądają ale mam pytanie czy można by było je upiec w piekarniku zamiast smażyć ???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc, nigdy nie próbowałem piec placków ziemniaczanych w piekarniku, więc trudno jest mi w tej sprawie cokolwiek doradzić. Wertując jednak teraz sieć, znalazłem kilka takich przepisów, więc myślę, że można byłoby zaryzykować. ;)

      Usuń