SKŁADNIKI
Chaczapuri adżarskie:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 400 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- 600 g sera imeruli lub200 g fety, 200 g bryndzy i 200 g mozzarelli
- 3 jędrne bakłażany
- 4 duże ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 1 czerwona papryka
- 4 mięsiste pomidory
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej)
- 2 ząbki czosnku
- chlust oliwy z oliwek
- sól
PRZYGOTOWANIE
Chaczapuri adżarskie
- Do miski wlej ciepłą wodę i rozpuść drożdże z 1 łyżeczką soli. Wsyp doń mąkę, wymieszaj i zacznij wyrabiać. Po 5 minutach wlej oliwę i kontynuuj wyrabianie ciasta. Powinno być miękkie i sprężyste. W razie potrzeby dosyp więcej mąki lub dolej wody. Wyrobione ciasto wstaw z powrotem do miski i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na placek. Dwa przeciwległe boki okręgi złóż do środka, a końcówki po obu stronach dokładnie zlep. Środek ciasta odciągnij na zewnątrz, formując łódkę. Dokładną instrukcję formowania ciasta znajdziesz tutaj.
- Fetę, bryndzę i mozzarellę pokrusz i połącz ze sobą. Jeśli używasz sera imeruli krok pomiń. Środki łódek wypełnij serowym farszem. Wstaw do pieca nagrzanego do 260°C i piecz przez około 15 minut. Wyjmij na chwilę z piekarnika i na środek każdego chaczapuri wbij żółtko. Wstaw z powrotem do pieca na kolejne 2 minuty. Wyjmij i podawaj na gorąco z gruzińskim leczo.
- Bakłażana pokrój w talarki i suto posyp solą (1-2 łyżki). Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Następnie wypłucz pod bieżącą wodą i osusz. Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pomidory natnij na krzyż od spodu, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Następnie pokrój w ósemki.
- W garnku lub bardzo dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć doń cebulę i smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone ziemniaki i kontynuuj smażenie przez 5-7 minut. Dodaj pozostałe warzywa: bakłażana, paprykę i pomidory. Wrzuć ziele angielskie, gałązki rozmarynu, listki laurowe i utłuczoną w moździerzu kolendrę.
- Duś wszystko na małym ogniu przez 20 minut aż warzywa będą miękkie, ale nie będą się rozpadać. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili i wędzoną paprykę. Wymieszaj i dopraw solą do smaku. Podawaj z chaczapruri.
22 komentarze
Nie wiem, czemu mój poprzedni komentarz się nie zapisał:( Chciałam tylko powiedzieć, że po przeczytaniu przepisu znam te dwa dania, ale pod nazwami angielskimi, dlatego na początku nie wiedziałam, o co chodzi; D Tak czy siak, pysznie wyglądają:)
Zapisał się, przynajmniej ja go dostałem, ale teraz widzę, że usunęłaś 😛 A po angielsku brzmią podobnie, choć jak również jak po raz pierwszy zobaczyłem napis "khachapuri" to musiałem przeczytać na głos, aby skojarzyć 😀
Jaz zawsze smakowicie i kolorowo. A do tego treściwie, bo właśnie na tego typu dania mam ochotę o tej porze roku 🙂
Tych kolorów na talerzu zawsze staram się trzymać 😉 I jesienią takie dania są najlepsze, to fakt 😉
chaczapuri… mniam:)
Wiadomo 😉
Pyszny powiew Gruzji:)
Dziękuję 🙂
Już wcześniej parę razy widziałyśmy to danie i za każdym razem wygląda intrygująco ale najpierw musiałybyśmy gdzieś je spróbować, żeby potem samemu przyrządzić 😛
Tak, to prawda: na początku dobrze jest spróbować chaczapuri w gruzińskiej restauracji z prawdziwego zdarzenia, żeby mieć jakiś ogląd na to danie. Szczególnie, że poza nią raczej nie dostaniemy prawdziwego sera imeruli.
Cudowne danie.
Dzięki Laura 😉
Coś pysznego:)))
Co prawda, to prawda 😉
Lubię 🙂
Witaj w klubie 😀
Po prostu piękne ! Nie mogę się napatrzeć a jeszcze bardziej chciałabym zjeść 😀
Dziękuję bardzo mocno! I gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu 😉
O matko, już jadę!!! 😀
Ale do mnie, czy do Gruzji? 😀
Liczę na to, że u Ciebie będę szybciej 😀
Haha, szybciej na pewno, ale nie wiem, czy tak samo smacznie 😀
Ale jak coś to zapraszam: mój wrocławski dom może się na jeden dzień przeobrazić w gruzińską gospodę 😀