Cukinia faszerowana aromatycznym ryżem i rodzynkami

wtorek, 13 października 2015


Dzisiaj znowu faszerujemy! Jeśli dotychczas połączenie słodkich rodzynek i cynamonu kojarzyło Wam się jedynie ze słodkościami, to mam dla Was przepis, który odmieni Wasze zdanie na ten temat. Nauczony tradycjami kuchni Sycylijskiej i Afgańskiej, odkryłem, że takie dodatki stanowią wprost idealną kombinację również do słonych dań. Dzisiejszy przepis to wariacja na temat smaków, pochodzących z tamtych regionów: mocno aromatyczny ryż, przełamany słodkimi rodzynkami i umieszczony w cukinii prosto z własnego ogródka! Jest pysznie!


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Farsz:
  • 1 szklanka ryżu
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • ½ szklanki cydru
  • chlust oliwy z oliwek
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka pepperoni
  • 2 pomidory
  • 1 laska cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki garam masala
  • ½ łyżeczki kurkumy
Dodatkowo:
  • 2 duże cukinie
  • garść lisków świeżej bazylii











*

PRZYGOTOWANIE

Cukinia

Cukinię przekrój na pół, skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz.

Farsz

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty.
Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i przełamaną na pół korę cynamonu. Podsmaż jeszcze chwilę.

Wsyp ryż oraz rodzynki. Dodaj kumin i garam masalę. Smaż przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie wlej cydr.

Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj do ryżu, gdy cydr już odparuje. Zacznij teraz wlewać powoli bulion i cały czas mieszaj. Gotuj całość na małym ogniu przez 15 minut, dolewając stopniowo wywaru. Na koniec dodaj kurkumę i przypraw opcjonalnie solą.

Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Farszem wypełniaj cukinie, a następnie zapiekaj przez 5-10 minut w piekarniku. Podawaj z listkami świeżej bazylii.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

28 komentarze

  1. Cos cudownego! Uwielbiam wszystko co faszerowane! Ups.... zglodnialam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że udało mi się to spowodować moim daniem ;D

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Haha, mówisz, że aż tak jest aromatycznie? ;D

      Usuń
  3. o rany! jak mnie tu dawno nie bylo.... WSTYD! A cukinie... BOSKIE!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no wstyd, wstyd, ale spokojnie: mi też ciągle brakuje czasu, by móc odwiedzać wszystkie blogi ;)

      Usuń
  4. Fantastyczny pomysł - muszę kiedyś wypróbować z tym farszem! :) Uwielbiam wszelkie faszerowane warzywa! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, bo taki ryż jest naprawdę pyszny ;)

      Usuń
  5. Szczególnie z rodzynkami musi smakować ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! W końcu ryż i rodzynki to doskonałe połączenie, także do dań wytrawnych ;)

      Usuń
  6. Pychotka :) Ten farsz przypomina mi trchę ryż z mięsem i rodzynkami, który jadłam w Tunezji, był podobnie przygotowany. Smakował wyśmienicie, ale założę się że Twoje cukinie smakują jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To całkiem możliwe, bo wzorowałem się na arabskich smakach. ;) A czy lepiej, czy nie to pozostawiam już Tobie - musisz sama sprawdzić ;)

      Usuń
  7. Te przyprawy i rodzynki sprawiają, że to nie jest taka zwykła faszerowana cukinia. Zapach musiał być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że nie jest zwykła, bo smakuje niezwykle pysznie, haha ;D

      Usuń
  8. najbardziej to mnie chyba dzisiaj ryż zachwyca <3
    wygląda wyśmienicie! :) To połączenie smaków na pewno powala ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodziło! Ten ryż to całe sedno tego dania ;)

      Usuń
  9. Uwielbiam cukinię w każdej postaci, a w Twoim wydaniu jest wyjątkowo kusząca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że kusi, bo właśnie taki efekt chciałem uzyskać ;)

      Usuń