Ciastka dyniowe z toffee

piątek, 20 listopada 2015

Tymi ciasteczkami Małgosia z bloga Karmelowy.pl zdobyła moje serce podczas wspólnego pikniku z Codzisw.menu. Od naszego spotkania minęły już dwa miesiące, a Toffee Stuffed Pumkin Cookies nadal śnią mi się po nocach, Musiałem je w końcu zrobić! Są pyszne, kruchutkie, mooocno cynamonowe z wyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie i Wy! ;)



*

SKŁADNIKI

na 30 ciasteczek

Ciasto:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • ⅓ szklanki purée z dyni*
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ⅛ łyżeczki mielonych goździków
  • ⅛ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo:
  • ⅓ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukierków toffi (około 15 sztuk)








*

PRZYGOTOWANIE

Masło utrzyj z cukrem do białości za pomocą miksera. Dodaj purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie do połączenia. 

Pozostałe składniki (suche) połącz w oddzielnej misie, a następnie wsyp do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki.

W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem.

Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż cukierek toffee, a następnie obtocz ją w cynamonowym cukrze. Układaj je na papierze do pieczenia lub innej nieprzywierającej powierzchni, uważając by nie stykały się ze sobą. Następnie gotowe kule włóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Schłodzone ciasteczka układaj w dużych odstępach (ja układam po 10 sztuk na blachę) na papierze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w uprzednio nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu studź na kratce. 

*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.

*





*Przepis oczywiście pochodzi z bloga Małgosi. ;)

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

42 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Joanno, to zasługa świetnego przepisu :)

      Usuń
  2. Chcę takie ciasteczka :) Koniecznie muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentują :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Och jadłabym ,jadła bez opamiętania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, wcale się nie dziwię. Ja też z trudem powstrzymywałem się od sięgnięcia po kolejne ciastko :P

      Usuń
  5. ależ musiało pachnieć w całym domu podczas ich smażenia! Mmmm.. cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasteczka i smacznie nadziane, z dużą ilością przypraw, tak, jak lubię w sezonie jesiennym ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno zrobię;)) To nadzienie straaasznie kusi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedne z najbardziej kuszących ciastek na świecie :D

      Usuń
  8. Boskie połączenie! :) Trzeba zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a czy na śniadanie też się nadadzą?;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością! Do tego szklanka mleka i idealne śniadanie gotowe :D

      Usuń
  10. Chyba nie musimy pisać, że te ciacha zostałyby zjedzone przez nas w mgnieniu oka :D Oczywiście moczone w ciepłym napoju ryżowym lub kokosowym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, wcale się nie dziwię! Nie można się od nich odpędzić :D

      Usuń
  11. Odpowiedzi
    1. I nic dla mnie nie zostawisz? :P O ja nieszczęsny! :D

      Usuń
  12. Fajne połączenie korzennego dyniowego ciasta i toffi - to się zawsze sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystko co z dynią ma moje zainteresowanie, widzę że sporo jej ostatnio u Ciebie na stronie, więc prawidłowo, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jak co roku - prawdziwy dyniowy szał! :D

      Usuń
  14. Jejku, ale to musi być wspaniałe! Musze je zrobić na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wow, chcę całe pudełko! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, może coś da się zrobić w tej kwestii :D

      Usuń
  16. Oj zjadłoby się oj zjadło. Lecz na razie nie dla mnie i szynki i sadło i ciasteczka. Jak ten kotek muszę słuchać doktorów i cierpliwie czekać na takie smakołyki. Przyjdzie jednak taki dzień :)) Przepis zapisuję na lepsze czasy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto zapisać i wato kiedyś zrobić. To na pewno ;) A doktorów też czasem wato posłuchać. ;D

      Usuń
  17. Tak sobie czytam, fajne ciastka ale środek mnie oczarował. Super! Coś się dzieje, nie nuda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że ekstra? Taka miła niespodzianka przy nagryzaniu :D

      Usuń
  18. Fantastyczne ciasteczka. Dokładnie takie, jakie chciałabym do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tofee i dynia? O raaaany, musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Koniecznie muszę spróbować zrobić takie ciasteczka. Dynia leży i nie mam na nią pomysłu może ten przepis będzie dla niej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że z pewnością warto poświęcić dynię dla tych ciastek :D

      Usuń