SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- ⅓ szklanki purée z dyni*
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 i ½ szklanki mąki
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ⅛ łyżeczki mielonych goździków
- ⅛ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
Dodatkowo:
- ⅓ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie cukierków toffi (około 15 sztuk)
PRZYGOTOWANIE
- Masło utrzyj z cukrem do białości za pomocą miksera. Dodaj purée z dyni oraz ekstrakt z wanilii i zmiksuj ponownie do połączenia.
- Pozostałe składniki (suche) połącz w oddzielnej misie, a następnie wsyp do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki.
- W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem.
- Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż cukierek toffee, a następnie obtocz ją w cynamonowym cukrze. Układaj je na papierze do pieczenia lub innej nieprzywierającej powierzchni, uważając by nie stykały się ze sobą. Następnie gotowe kule włóż do lodówki na minimum 2 godziny.
- Schłodzone ciasteczka układaj w dużych odstępach (ja układam po 10 sztuk na blachę) na papierze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w uprzednio nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu studź na kratce.
UWAGI
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
*Przepis oczywiście pochodzi z bloga Małgosi. 😉
42 komentarze
Pyszne i pomysłowe 🙂
Dziękuję Joanno, to zasługa świetnego przepisu 🙂
Chcę takie ciasteczka 🙂 Koniecznie muszę zrobić!
Koniecznie! Są rewelacyjne 😀
Pysznie się prezentują :))
Dziękuję Beti 🙂
Och jadłabym ,jadła bez opamiętania:)
Haha, wcale się nie dziwię. Ja też z trudem powstrzymywałem się od sięgnięcia po kolejne ciastko 😛
ależ musiało pachnieć w całym domu podczas ich smażenia! Mmmm.. cudo <3
Och tak! Pachniało niesamowicie <3
Piękne ciasteczka i smacznie nadziane, z dużą ilością przypraw, tak, jak lubię w sezonie jesiennym 😉
Korzenne przyprawy rządzą! 😀
Na pewno zrobię;)) To nadzienie straaasznie kusi:)
To jedne z najbardziej kuszących ciastek na świecie 😀
Boskie połączenie! 🙂 Trzeba zrobić 🙂
No pewnie, że trzeba! 😀
Ale mają cudowne wnętrze <3
Och tak, prawdziwe karmelove 😀
a czy na śniadanie też się nadadzą?;))
Z pewnością! Do tego szklanka mleka i idealne śniadanie gotowe 😀
Chyba nie musimy pisać, że te ciacha zostałyby zjedzone przez nas w mgnieniu oka 😀 Oczywiście moczone w ciepłym napoju ryżowym lub kokosowym 😀
Hahaha, wcale się nie dziwię! Nie można się od nich odpędzić 😀
Biorę wszystkie!:)
I nic dla mnie nie zostawisz? 😛 O ja nieszczęsny! 😀
Fajne połączenie korzennego dyniowego ciasta i toffi – to się zawsze sprawdza 🙂
Co prawda to prawda! 😀
Wszystko co z dynią ma moje zainteresowanie, widzę że sporo jej ostatnio u Ciebie na stronie, więc prawidłowo, uwielbiam 🙂
U mnie jak co roku – prawdziwy dyniowy szał! 😀
Jejku, ale to musi być wspaniałe! Musze je zrobić na Święta!
Polecam! Są naprawdę przepyszne 😉
Wow, chcę całe pudełko! 😀
Haha, może coś da się zrobić w tej kwestii 😀
Oj zjadłoby się oj zjadło. Lecz na razie nie dla mnie i szynki i sadło i ciasteczka. Jak ten kotek muszę słuchać doktorów i cierpliwie czekać na takie smakołyki. Przyjdzie jednak taki dzień :)) Przepis zapisuję na lepsze czasy 🙂
Warto zapisać i wato kiedyś zrobić. To na pewno 😉 A doktorów też czasem wato posłuchać. ;D
Tak sobie czytam, fajne ciastka ale środek mnie oczarował. Super! Coś się dzieje, nie nuda:)
Prawda, że ekstra? Taka miła niespodzianka przy nagryzaniu 😀
Fantastyczne ciasteczka. Dokładnie takie, jakie chciałabym do kawy 🙂
Pewnie, do kawy będą jak znalazł 😉
Tofee i dynia? O raaaany, musiały być pyszne!
Są! I to jak! 😀
Koniecznie muszę spróbować zrobić takie ciasteczka. Dynia leży i nie mam na nią pomysłu może ten przepis będzie dla niej 😉
Uważam, że z pewnością warto poświęcić dynię dla tych ciastek 😀