Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte

piątek, 13 listopada 2015


Co lubicie pić jesienią? U mnie w czołówce sezonowych napojów znajduje się rozgrzewająca kawa z korzennym syropem dyniowym, duuużą ilością spienionego mleka i bitą śmietaną (choć tej ostatniej raczej unikam i tę wersję na wypasie przygotowałem wyłącznie na potrzeby bloga). Gdy parę lat temu piłem ją po raz pierwszy w słynnej sieciówce totalnie mnie zauroczyła i od tego czasu próbuję przygotowywać ją w domu. Co roku robię syrop nieco inaczej, by w końcu znaleźć idealną wersję. Ta już jest całkiem niezła, więc dlatego postanowiłem się nią z Wami podzielić. A nawet jeśli nie pijecie kawy, to syrop także świetnie sprawdzi się do naleśników i innych deserów. ;)


*

SKŁADNIKI

na 1 buteleczkę syropu

Syrop:
  • 300 ml wody
  • 150 g brązowego cukru
  • 150 g purée z dyni*
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
Pumpkin Spice Latte:
  • 200 ml mleka
  • 1 filiżanka espresso
  • 30 ml korzennego syropu dyniowego
  • kopiasta łyżka bitej śmietany
  • cukier cynamonowy**



*

PRZYGOTOWANIE

Syrop

Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wrzuć rozkrojoną na pół laskę wanilii i wsyp wszystkie przyprawy. Wstaw na mały ogień i gotuj przez około kwadrans. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.

Wyjmij laskę wanilii, a syrop przecedź przez gazę lub gęste sito. Połącz z dyniowym purée i zmiksuj za pomocą blendera. (Syrop możesz ponownie przecedzić). Wlej do buteleczki i przechowuj w lodówce do kilku tygodni, chociaż podejrzewam, że i tak zniknie szybciej. ;)

*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.

Pumpkin Spice Latte

Spień gorące mleko, wlej espresso oraz syrop i delikatnie zamieszaj. Górę wyłóż bitą śmietaną i posyp odrobiną cynamonowego cukru.

**Cynamonowy cukier otrzymasz, łącząc 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

28 komentarze

  1. Wygląda apetycznie :) ciekawi mnie smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mogę zdradzić, że jest pyszny i bardzo aromatyczny ;)

      Usuń
  2. Mmm, ależ to musi być pyszne! Idealne na jesienne pluchy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spadasz mi z nieba z tym przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ....i świętami zapachniało ;) pyszny, aromatyczny, ulubiony syrop :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie uwielbiam takie domowe syropy<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Z racji tego, że kawy nie lubimy to taki syrop idealnie pasowałby do naszej owsianki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za ten przepis, jestem nim totalnie zauroczona. właśnie dostałam dynię i na pewno przygotuję taki syrop, bo tak jak ciebie, mnie też kiedyś zauroczyła taka kawa w znanej sieciówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie i daj znać co sądzisz, bo moje prace nad nim jeszcze się nie zakończyły :D

      Usuń
  8. Pyszności! Uwielbiam dyniowa kawę, w zeszły weekend robiłam bardzo podobny syrop, tylko z dodatkiem mleka skondensowanego. W piekarniku wlaśnie siedzi dynia, więc w ten weekend wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie widziałem na fanpejdżu! :D Z mlekiem skondensowanym też kiedyś robiłem i był super, ale nie dało się go zapakować w słoiczki na zimę :P

      Usuń
  9. Oj, ten syrop dyniowy kusi! Kawy nie pijam, ale na placuszkach lub naleśnikach taki syrop na pewno pysznie by się sprawdził :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, naleśniki z nim są rewelacyjne !;)

      Usuń
  10. ależ kawusia <3 cuuudeńko.. weź zaproś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to wpadaj, jeszcze trochę syropu mi zostało ;)

      Usuń
  11. Robiłam podobny w zeszłym roku, obłędny smak i aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko! muszę zrobić ten syrop ! Wygląda świetnie a poranna kawka z takim syropem jest pewnie jak marzenie ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz, koniecznie! Kawa z tym syropem jest naprawdę znakomita ;)

      Usuń
  13. Właśnie szukałam wszędzie przepisu na ten syrop i w końcu znalazłam idealny :) koniecznie muszę wypróbować tą słynną kawę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że to właśnie moją wersję syropu uznałaś za idealną :) Koniecznie daj znać jak Ci smakowała z nim kawa ;)

      Usuń