Korzenny syrop dyniowy do Pumpkin Spice Latte
piątek, 13 listopada 2015
Co lubicie pić jesienią? U mnie w czołówce sezonowych napojów znajduje się rozgrzewająca kawa z korzennym syropem dyniowym, duuużą ilością spienionego mleka i bitą śmietaną (choć tej ostatniej raczej unikam i tę wersję na wypasie przygotowałem wyłącznie na potrzeby bloga). Gdy parę lat temu piłem ją po raz pierwszy w słynnej sieciówce totalnie mnie zauroczyła i od tego czasu próbuję przygotowywać ją w domu. Co roku robię syrop nieco inaczej, by w końcu znaleźć idealną wersję. Ta już jest całkiem niezła, więc dlatego postanowiłem się nią z Wami podzielić. A nawet jeśli nie pijecie kawy, to syrop także świetnie sprawdzi się do naleśników i innych deserów. ;)

*
SKŁADNIKI
na 1 buteleczkę syropu
Syrop:
| Pumpkin Spice Latte:
|
*
PRZYGOTOWANIE
Syrop
Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Wrzuć rozkrojoną na pół laskę wanilii i wsyp wszystkie przyprawy. Wstaw na mały ogień i gotuj przez około kwadrans. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia.
Wyjmij laskę wanilii, a syrop przecedź przez gazę lub gęste sito. Połącz z dyniowym purée i zmiksuj za pomocą blendera. (Syrop możesz ponownie przecedzić). Wlej do buteleczki i przechowuj w lodówce do kilku tygodni, chociaż podejrzewam, że i tak zniknie szybciej. ;)
*Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu wystarczy ją zmiksować na gładko za pomocą blendera i gotowe.
Pumpkin Spice Latte
Spień gorące mleko, wlej espresso oraz syrop i delikatnie zamieszaj. Górę wyłóż bitą śmietaną i posyp odrobiną cynamonowego cukru.**Cynamonowy cukier otrzymasz, łącząc 2-3 łyżki brązowego cukru z 1 łyżeczką cynamonu.
*




28 komentarze
Wygląda apetycznie :) ciekawi mnie smak :)
OdpowiedzUsuńTo mogę zdradzić, że jest pyszny i bardzo aromatyczny ;)
UsuńMmm, ależ to musi być pyszne! Idealne na jesienne pluchy:)
OdpowiedzUsuńW rzeczy samej :D
UsuńSpadasz mi z nieba z tym przepisem:)
OdpowiedzUsuńCieszę się ogromnie ;)
Usuń....i świętami zapachniało ;) pyszny, aromatyczny, ulubiony syrop :)
OdpowiedzUsuńTo taki przedświąteczny przedsmak :D
UsuńZdecydowanie uwielbiam takie domowe syropy<3
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja! :D
UsuńZ racji tego, że kawy nie lubimy to taki syrop idealnie pasowałby do naszej owsianki :D
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie jak znalazł :)
UsuńDziękuje za ten przepis, jestem nim totalnie zauroczona. właśnie dostałam dynię i na pewno przygotuję taki syrop, bo tak jak ciebie, mnie też kiedyś zauroczyła taka kawa w znanej sieciówce.
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie i daj znać co sądzisz, bo moje prace nad nim jeszcze się nie zakończyły :D
UsuńPyszności! Uwielbiam dyniowa kawę, w zeszły weekend robiłam bardzo podobny syrop, tylko z dodatkiem mleka skondensowanego. W piekarniku wlaśnie siedzi dynia, więc w ten weekend wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie widziałem na fanpejdżu! :D Z mlekiem skondensowanym też kiedyś robiłem i był super, ale nie dało się go zapakować w słoiczki na zimę :P
UsuńOj, ten syrop dyniowy kusi! Kawy nie pijam, ale na placuszkach lub naleśnikach taki syrop na pewno pysznie by się sprawdził :)
OdpowiedzUsuńPewnie, naleśniki z nim są rewelacyjne !;)
Usuńależ kawusia <3 cuuudeńko.. weź zaproś!
OdpowiedzUsuńNo to wpadaj, jeszcze trochę syropu mi zostało ;)
UsuńRobiłam podobny w zeszłym roku, obłędny smak i aromat :)
OdpowiedzUsuńTo prawda! Przez co ten syrop uzależnia :D
Usuńmoje smaki :)
OdpowiedzUsuńFajnie ;)
UsuńO matko! muszę zrobić ten syrop ! Wygląda świetnie a poranna kawka z takim syropem jest pewnie jak marzenie ! :D
OdpowiedzUsuńMusisz, koniecznie! Kawa z tym syropem jest naprawdę znakomita ;)
UsuńWłaśnie szukałam wszędzie przepisu na ten syrop i w końcu znalazłam idealny :) koniecznie muszę wypróbować tą słynną kawę
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że to właśnie moją wersję syropu uznałaś za idealną :) Koniecznie daj znać jak Ci smakowała z nim kawa ;)
Usuń