Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi

wtorek, 17 listopada 2015


Ta pizza powstała na specjalne życzenie jednej z czytelniczek bloga. Tak właściwie, to myślałem, że mi się upiecze i nie będę musiał jej robić. Jednak fanki bywają wytrwałe w swoich prośbach i nie było wyjścia. Koniec końców ustaliliśmy, że będzie sezonowa. Ja przeforsowałem dynię, a Karolina ser pleśniowy. Do tego trochę włoskich orzechów i rukoli, które wspaniale się komponują z wymienionymi wcześniej dodatkami. Pizzę upiekłem na moim ulubionym cieście: cienkim i chrupiącym tak, jak zwykło się ją jadać we Włoszech. Gorąco polecam!
Przepis ze specjalną dedykacją dla Karoliny z futraspecjalnejtroski.pl.


*

SKŁADNIKI

na 4 duże pizze

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml letniej wody
Dodatki:
  • 400 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Danish Blue)
  • 400 g ulubionej dyni
  • 120 g orzechów włoskich
  • 120 g rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek



*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami (jeśli używasz). Drożdże świeże rozpuść w leniej wodzie, którą następnie wlej do ciasta wraz z oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dolej więcej wody lub podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i umieść w dużej misie, którą przykryj następnie ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny.

Dodatki

Ser pokrusz i wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą największych oczek tarki, mandoliny lub obieraczki do warzyw. Orzechy posiekaj, a rukolę umyj i osusz.

Pieczenie

Rozgrzej piekarnik do 280°C. Ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie. Placki posmaruj serem wymieszanym z oliwą, zostawiając suche brzegi. Rozłóż równomiernie plasterki dyni, a następnie posyp całość orzechami. Każdą pizzę piecz na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a spód zarumieni. Podawaj od razu, posypując uprzednio rukolą.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

38 komentarze

  1. To ja się wpraszam bo uwielbiam pizzę a Twoja wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam! O ile coś jeszcze do tego czasu zostanie ;)

      Usuń
  2. Wygląda przesmacznie :) Chętnie zjadłabym taką na obiad! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczna;) Na pewno smakuje wyśmienicie:) Hm, no to kiedy ugotujesz coś dla mnie?; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy, że na ucho powiesz mi czego pragniesz, a będzie ugotowane ;)

      Usuń
  4. Normalnie ślinka leci... Piękna, sezonowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo rzadko jemy pizzę ale taka z dynią musi być wyśmienita :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uważam, że dla niej warto zgrzeszyć ;) Poza tym to nie jest taka standardowa pizza z toną sera, tylko lekka i przyjemna ;)

      Usuń
  6. Z dynią jeszcze nie jadłam pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nietypowa, ale apetyczna na maksa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie mnie to cieszy, lubię być oryginalny w tym, co robię ;)

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy dobór składników:) Twoja pizza wygląda tak delikatnie i lekko, może jest nietypowa, ale za to oryginalna. Jeszcze nie jadłam pizzy z dynią...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ogromny komplement! Cieszę się, że taki efekt udało mi się uzyskać, bo właśnie chciałem pokazać, że pizza wcale nie musi być ciężka i kaloryczna, a może być lekka i pyszna :)

      Usuń
  9. Dla mnie pizza też koniecznie musi być na cienkim i chrupiącym cieście! :) Bardzo smaczna wersja, nie robiłam jeszcze pizzy z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To widzę, że byśmy się dogadali w kuchni! :D Grube ciasto to jakaś amerykańska podróba :P

      Usuń
  10. Ale kusisz! Wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. o rany........... zdjecia sa CUDOWNE! PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  12. ej no, brawa za wytrwałość czytelniczki! Pizza zapowiada się obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie ja również teraz tę wytrwałość doceniam, bo dzięki niej powstała całkiem fajna pizza :)

      Usuń
  13. No no, brzmi fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Taką mega energetyzującą pozytywnie pizzę zjadłabym od razy i to całą:)) świetna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Fajnie, że taki efekt udało mi się osiągnąć :)

      Usuń
  15. Jak dla mnie idealna :) Wyrazista w smaku...i ta świeża rukola, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, rukola dodaje świetnej pikanterii. Dzięki temu smaki są idealnie wyważone :)

      Usuń
  16. No i nie ma co się upierać przy sosie pomidorowym,jak ta taka piękna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że nie ma co! W końcu pizza niejedno ma imię ;)

      Usuń
  17. Twoja pizza jest taka piękna, niespotykana. Wiesz, na zamówienie to wyzwanie. Udało Ci się na 100%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, niesamowicie cieszę się, że tak myślisz Krysiu :)

      Usuń
  18. Ale cudowne smaki połączyłeś na mojej ukochanej pizzy :D

    OdpowiedzUsuń