SKŁADNIKI
Ciasto na pizzę:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody
Dodatki:
- 400 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Danish Blue)
- 400 g ulubionej dyni
- 120 g orzechów włoskich
- 120 g rukoli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na pizzę
- Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami (jeśli używasz). Drożdże świeże rozpuść w leniej wodzie, którą następnie wlej do ciasta wraz z oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dolej więcej wody lub podsyp mąką.
- Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i umieść w dużej misie, którą przykryj następnie ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Dodatki
- Ser pokrusz i wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą największych oczek tarki, mandoliny lub obieraczki do warzyw.
- Orzechy posiekaj, a rukolę umyj i osusz.
Pieczenie pizzy
- Rozgrzej piekarnik do 280°C. Ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie. Placki posmaruj serem wymieszanym z oliwą, zostawiając suche brzegi. Rozłóż równomiernie plasterki dyni, a następnie posyp całość orzechami.
- Każdą pizzę piecz na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a spód zarumieni. Podawaj od razu, posypując uprzednio rukolą.
38 komentarzy
To ja się wpraszam bo uwielbiam pizzę a Twoja wygląda przepysznie 🙂
Zapraszam! O ile coś jeszcze do tego czasu zostanie 😉
Wygląda przesmacznie 🙂 Chętnie zjadłabym taką na obiad! Pozdrawiam 🙂
Dziękuję Łucjo, bardzo mi miło 😉
Fantastyczna;) Na pewno smakuje wyśmienicie:) Hm, no to kiedy ugotujesz coś dla mnie?; D
Wystarczy, że na ucho powiesz mi czego pragniesz, a będzie ugotowane 😉
Normalnie ślinka leci… Piękna, sezonowa 🙂
Cieszę się ogromnie! 😉
Bardzo rzadko jemy pizzę ale taka z dynią musi być wyśmienita 😀
Uważam, że dla niej warto zgrzeszyć 😉 Poza tym to nie jest taka standardowa pizza z toną sera, tylko lekka i przyjemna 😉
Z dynią jeszcze nie jadłam pizzy:)
To czas wypróbować 😉
Nietypowa, ale apetyczna na maksa 🙂
Ogromnie mnie to cieszy, lubię być oryginalny w tym, co robię 😉
Bardzo ciekawy dobór składników:) Twoja pizza wygląda tak delikatnie i lekko, może jest nietypowa, ale za to oryginalna. Jeszcze nie jadłam pizzy z dynią…:)
To ogromny komplement! Cieszę się, że taki efekt udało mi się uzyskać, bo właśnie chciałem pokazać, że pizza wcale nie musi być ciężka i kaloryczna, a może być lekka i pyszna 🙂
Dla mnie pizza też koniecznie musi być na cienkim i chrupiącym cieście! 🙂 Bardzo smaczna wersja, nie robiłam jeszcze pizzy z dynią 🙂
To widzę, że byśmy się dogadali w kuchni! 😀 Grube ciasto to jakaś amerykańska podróba 😛
Ale kusisz! Wygląda wyśmienicie 🙂
Kuszenie to moja specjalność 😀
o rany……….. zdjecia sa CUDOWNE! PYCHA!
Dziękuję Marcela 🙂
ej no, brawa za wytrwałość czytelniczki! Pizza zapowiada się obłędnie <3
W sumie ja również teraz tę wytrwałość doceniam, bo dzięki niej powstała całkiem fajna pizza 🙂
No no, brzmi fantastycznie! 🙂
Dzięki Sosna! 🙂
Widzę, że by mi smakowała 🙂
Cieszę się 🙂
Taką mega energetyzującą pozytywnie pizzę zjadłabym od razy i to całą:)) świetna!
Super! Fajnie, że taki efekt udało mi się osiągnąć 🙂
Jak dla mnie idealna 🙂 Wyrazista w smaku…i ta świeża rukola, pysznie!
Och tak, rukola dodaje świetnej pikanterii. Dzięki temu smaki są idealnie wyważone 🙂
No i nie ma co się upierać przy sosie pomidorowym,jak ta taka piękna.
Pewnie, że nie ma co! W końcu pizza niejedno ma imię 😉
Twoja pizza jest taka piękna, niespotykana. Wiesz, na zamówienie to wyzwanie. Udało Ci się na 100%
Dziękuję, niesamowicie cieszę się, że tak myślisz Krysiu 🙂
Ale cudowne smaki połączyłeś na mojej ukochanej pizzy 😀
Cała przyjemność po mojej stronie 😀