Ciasteczka roztopione bałwanki

wtorek, 8 grudnia 2015


Faza na ciastka w mojej kuchni wciąż trwa! Przepis na te sympatyczne bałwanki obiegł już sieć lata temu. Pamiętam, że kiedyś dość często je robiłem, jednak ostatnio odeszły one trochę wraz ze śniegiem w zapomnienie. Po latach znowu powróciły, by tym razem zawitać na blogu. Mam nadzieję, że ta sympatyczna gromada skradnie Wasze serca i również zechcecie je upiec. A jaka frajda jest przy ich dekorowaniu! :)
PS. Koniecznie zajrzyjcie na dół strony! Znajdziecie tam niespodziankę!


*

SKŁADNIKI

na 18 ciastek

Ciastka:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu
Dodatkowo:
  • 300 g cukru pudru
  • 30 ml białka
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 18 pianek marshmallow
  • barwniki lub kolorowe pisaki
  • posypki do ciasteczek
*

PRZYGOTOWANIE

Ciastka

Masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i żółtkiem. Następnie dodaj mąkę, sól i przyprawy. Wymieszaj i zagnieć tylko do połączenia się składników. Uformuj z ciasta kulę i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Zimne ciasto podziel na 18 równych porcji. Z każdej uformuj kulę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz ją delikatnie na koło o promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut, aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce.

Dekoracja

Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem z cytryny, a następnie wsyp cukier puder i wymieszaj rózgą. Wierzch ciastek posmaruj tak przygotowanym lukrem. Na każde ciastko połóż jedną piankę marshmallow. Całość ozdób kolorowymi posypkami, jadalnymi pisakami lub kolorowym lukrem.

*











*

Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w nowym e-booku, wydanym przez całą naszą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie od serca. E-book jest do pobrania na specjalnej świątecznej stronie Codzisw.menu, wystarczy kliknąć link lub obrazek. ;)

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

32 komentarze

  1. masz talent :) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. I każdy jest inny, jedyny w swoim rodzaju :D Od niejednego wymagałoby to dużo cierpliwości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, zawsze można umilić sobie tą pracę podjadaniem ciastek i od razu z cierpliwością nie ma problemu ;)

      Usuń
  3. Świetnie wyglądają te bałwany! Co prawda musiałbym ściąć im głowy i zjeść bez;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez głów smakują równie dobrze ;) Niestety nie wiem czym można byłoby zamienić pianki, ale może następnym razem wpadnie mi do głowy jakiś zamiennik.

      Usuń
  4. Ale słodziaki:))) Mój synek na pewno będzie chciał takie Zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Myślę, że będzie to dla niego niemała frajda ;)

      Usuń
  5. Do następnej zimy bałwanki:))) podziwiam Twoje pomysły i staranność wykonania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do staranności myślę, że jeszcze trochę brakuje - jednak robione były w pośpiechu - ale dziękuję za docenienie :D

      Usuń
    2. One się topią więc nie będą trzymać fasonu:)))a tego nie można mylić z niestarannością:)))

      Usuń
    3. Haha, no tak, masz mnie! Dobrze chociaż, że efekt topienia zatrzymuje się w momencie zastygania lukru :D

      Usuń
  6. Śliczne te bałwanki :) A e-book też bardzo fajny, wiele pysznych inspiracji. Mi podobają się twoje choinki - lizaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, dziękuję Zuza! Cieszę się, że zajrzałaś do naszego dzieła i fajowo, że urzekły Ciebie moje choinki ;)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. No ba! W końcu sam cukier, to słodziaki, haha :D

      Usuń
  8. Oj niektóre troszkę smutne, że się roztapiają ale mimo to i tak są słdziakami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, myślę, że jeszcze smutniejsze będą, gdy dojdzie do konsumpcji :D

      Usuń
  9. Cóż, każdy dzieciak na święta byłby zachwycony takimi ciasteczkami :) Ba ! Ja, dorosła baba, jestem nimi wprost urzeczona :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja myślę, że my dorośli również potrzebujemy trochę takich wesołych słodkości, które pomagają wrócić do czasów dzieciństwa choć na moment ;)

      Usuń
  10. Jakie cudne, świetny pomysł :). I te miny, super :D.

    OdpowiedzUsuń
  11. Te bałwanki bardzo mnie kuszą. Widzę,że Ty się im nie oparłeś :) Wyszły cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już robię je od lat, choć z małą przerwą i tak mi się jakoś o nich przypomniało w tym roku :D

      Usuń
  12. Widzę na food2 sezon na bałwanki w pełni ;D Przepiękne, ale z Ciebie kreatywna zdolniacha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ba! To taki mój autorski sposób na przywołanie zimy :D

      Usuń
  13. Jaki świetny pomysł, ciacha wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń