Lizaki choinki z ciasta czekoladowego

poniedziałek, 21 grudnia 2015


Takie choinki to genialny sposób na jadalny prezent bądź podanie czekoladowego ciasta w niebanalny świąteczny sposób. Są ultra proste w przygotowaniu i sądzę, że nawet każdy, kto nawet nie posiada zdolności plastycznych, sobie z nimi poradzi. Choinki możemy nabić na patyczki i podawać w formie popularnych cake popsów, dodatkowo możemy je również polać czekoladą przed przystąpieniem do lukrowania. Tutaj już wszystko zależy od Waszej pomysłowości i inwencji! ;)



*

SKŁADNIKI

na 8 choinek

Ciasto:
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
  • 300 g cukru pudru
  • zielony barwnik spożywczy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties
  • cukrowe gwiazdki
  • 8 drewnianych patyczków


*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera. Wbij pierwsze jajko i zmiksuj z masą, następnie wbij drugie i znowu zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia. Dodaj następnie do maślanej masy i wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i wymieszaj szpatułką. Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.


Dekoracja

Ciasto oddziel od papieru i podziel na 8 równych trójkątnych części. W każdy kawałek wbij drewniany patyczek. Przygotuj lukier, dolewając do cukru pudru odrobinę wrzątku, kilka kropli soku z cytryny i energicznie mieszając. Dodaj odpowiednią ilość zielonego barwnika, aż uzyskasz żądany kolor. Lukier przelej do małego woreczka foliowego. Natnij jego rożek i udekoruj wierzch ciasta, formując szlaczek jak na zdjęciach. Ciasto ozdób cukierkami i cukrowymi gwiazdkami. Odstaw do zastygnięcia lukru.

*




*Pomysł zaczerpnięty z BBC Good Food.

*

Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w naszym e-booku, wydanym przez całą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie od serca. E-book jest do pobrania na specjalnej świątecznej stronie Codzisw.menu, wystarczy kliknąć link lub obrazek. ;)

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

28 komentarze

  1. Jakie piękne!!! Robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja fantastycznie! Jestem pod wrazeniem... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już widzimy je tak pięknie zapakowane w celofan :D Słodkie prezenciki :D Szkoda, że nie wpadłyśmy wcześniej na tak genialny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jest za późno! Zawsze to można wykorzystać jako pomysł last minute ;)

      Usuń
  4. Chętnie sięgnęłabym po takiego lizaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cuda :) Nawet ten psychodeliczny zielony szlaczek dodaje im większego uroku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, trudno jest mi się z Tobą nie zgodzić! A ten psychodeliczny kolor to mój ulubiony :D

      Usuń
  6. Chcę być dzieckiem! Wyglądają niesamowicie, ta intensywna zieleń jest świetna :).
    Wesołych świąt, Łukaszu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że w Święta to nawet dorośli mogą wskoczyć choć na chwilę w skórę dziecka i wgryźć się w takiego lizaka ;)
      Wesołych Świąt Evi! :)

      Usuń
  7. Rewelacyjne te lizaki :) Już wiem co będę robił na Święta w przyszłym roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, mam nadzieję, że będziesz tylko pamiętał o nich, haha :D

      Usuń
  8. Już pisałam na fb, że wspaniale się prezentują. Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciastka, to uczta dla podniebienia i dla oka! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tak myślisz Inka, dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Genialny sposób na nieco oklepane ciasto czekoladowe. Super!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowny przepis :) łączy w sobie trzy podstawowe cechy: prosty, piękny i smaczny. Jedna uwaga, w przepisie jest napisane "wlej mąkę", powinno być "wlej mleko", ponieważ wcześniej napisane jest dodawanie mąki.

    Pozdrawiam serdecznie 😊🍪

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za spostrzegawczość! ;) Przepis wisi tu od roku, a nikt nie zauważył, łącznie ze mną :o No i oczywiście cieszę się, że przypadł on Tobie do gustu. Pozdrawiam! ;)

      Usuń