SKŁADNIKI
Ciasto:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 300 g cukru pudru
- zielony barwnik spożywczy
- kilka kropli soku z cytryny
- kolorowe czekoladowe cukierki, np. Smarties
- cukrowe gwiazdki
- 8 drewnianych patyczków
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Masło utrzyj z cukrem na białą masę za pomocą miksera. Wbij pierwsze jajko i zmiksuj z masą, następnie wbij drugie i znowu zmiksuj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Dodaj następnie do maślanej masy i wymieszaj za pomocą miksera. Wsyp mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia, wlej mleko i wymieszaj szpatułką.
- Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20 cm, pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w 180ºC do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Dekoracja
- Ciasto oddziel od papieru i podziel na 8 równych trójkątnych części. W każdy kawałek wbij drewniany patyczek. Przygotuj lukier, dolewając do cukru pudru odrobinę wrzątku, kilka kropli soku z cytryny i energicznie mieszając.
- Dodaj odpowiednią ilość zielonego barwnika, aż uzyskasz żądany kolor. Lukier przelej do małego woreczka foliowego.
- Natnij jego rożek i udekoruj wierzch ciasta, formując szlaczek jak na zdjęciach. Ciasto ozdób cukierkami i cukrowymi gwiazdkami. Odstaw do zastygnięcia lukru.
*Pomysł zaczerpnięty z BBC Good Food.
Ten, jak i wiele innych pomysłów na jadalne prezenty możecie znaleźć w naszym e-booku, wydanym przez całą ekipę z Codzisw.menu specjalnie dla Was na Święta. To źródło pięknych inspiracji, które mogą sprawić, że to Boże Narodzenie stanie się naprawdę wyjątkowe. Sprawcie radość swoim przyjaciołom i bliskim, przygotowując coś własnoręcznie od serca. E-book jest do pobrania na specjalnej świątecznej stronie Codzisw.menu, wystarczy kliknąć link lub obrazek. 😉
28 komentarzy
Jakie piękne!!! Robią wrażenie 🙂
Dziękuję, bardzo jest mi miło! 🙂
Wygladaja fantastycznie! Jestem pod wrazeniem… 🙂
Dzięki Majka 😉
Już widzimy je tak pięknie zapakowane w celofan 😀 Słodkie prezenciki 😀 Szkoda, że nie wpadłyśmy wcześniej na tak genialny pomysł 😀
Nigdy nie jest za późno! Zawsze to można wykorzystać jako pomysł last minute 😉
Piękne!
Dziękuję 🙂
Chętnie sięgnęłabym po takiego lizaka 🙂
Ależ proszę się nie krępować 😉
Ależ mi się podobają:)
Cieszy mnie to bardzo 🙂
Cuda 🙂 Nawet ten psychodeliczny zielony szlaczek dodaje im większego uroku 🙂
Haha, trudno jest mi się z Tobą nie zgodzić! A ten psychodeliczny kolor to mój ulubiony 😀
Chcę być dzieckiem! Wyglądają niesamowicie, ta intensywna zieleń jest świetna :).
Wesołych świąt, Łukaszu!
Myślę, że w Święta to nawet dorośli mogą wskoczyć choć na chwilę w skórę dziecka i wgryźć się w takiego lizaka 😉
Wesołych Świąt Evi! 🙂
Rewelacyjne te lizaki 🙂 Już wiem co będę robił na Święta w przyszłym roku 🙂
Dziękuję, mam nadzieję, że będziesz tylko pamiętał o nich, haha 😀
Już pisałam na fb, że wspaniale się prezentują. Super pomysł!
To ja raz jeszcze podziękuję Effa 😉
Takie ciastka, to uczta dla podniebienia i dla oka! Pozdrawiam
Cieszę się, że tak myślisz Inka, dziękuję i również pozdrawiam 🙂
bardzo ładne!
Dzięki Ola 😉
Genialny sposób na nieco oklepane ciasto czekoladowe. Super!
Cieszę się, że przypadł Ci do gustu 🙂
Cudowny przepis 🙂 łączy w sobie trzy podstawowe cechy: prosty, piękny i smaczny. Jedna uwaga, w przepisie jest napisane "wlej mąkę", powinno być "wlej mleko", ponieważ wcześniej napisane jest dodawanie mąki.
Pozdrawiam serdecznie ??
Bardzo dziękuję za spostrzegawczość! 😉 Przepis wisi tu od roku, a nikt nie zauważył, łącznie ze mną 😮 No i oczywiście cieszę się, że przypadł on Tobie do gustu. Pozdrawiam! 😉