SKŁADNIKI
Mincemeat:
- 400 g świeżej żurawiny
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g rodzynek
- 1 klementynka
- 80 ml Porto
- 40 ml Amaretto
- 50 g cukru muscovado
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
Spód:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków orkiszowych
- 100 g oleju kokosowego
- 50 ml syropu klonowego lub miodu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- kilkanaście orzechów pekan
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Płatki owsiane i orkiszowe umieść w kielichu blendera wraz z gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy o średnicy 21-23 cm , wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego.
- Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 15-20 minut. Wyjmij i ostudź.
Mincemeat*
- Do rondla wlej Porto oraz Amaretto, wsyp cukier i gotuj na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Wrzuć teraz umytą uprzednio żurawinę (świeżą jak i suszoną) i rodzynki. Mandarynkę porządnie wyszoruj, zetrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok i dodaj to wszystko do rondla.
- Dosyp przyprawy i gotuj na małym ogniu, często mieszając, do momentu aż żurawina zacznie się rozpadać. Powinno to zająć około kwadrans. Po tym czasie zdejmij rondel z ognia i dodaj syrop klonowy. Zamieszaj i wystudź.
Pieczenie
- Na podpieczony spód wyłóż mincemeat i wyrównaj. Na górę rozłóż równomiernie orzechy pekan. Tartę wstaw z powrotem do nagrzanego do 180°C pieca na kolejny kwadrans. Przypieczony na brązowo spód będzie oznaczał, że czas ją wyciągnąć. Wystudź dobrze i krój na kawałki.
UWAGI
*Nadzienie możesz przygotować na tydzień/dwa przed świętami i przechowywać je do tego czasu w lodówce.
Za piękną formę Pajform IV, w której przygotowałem tę świąteczną tartę dziękuję klubowi Westwing Home And Living.
40 komentarzy
Ładniutki. Szkoda tylko, że musimy wspomagać się sztucznym śniegiem na zdjęciach :<
Nooo, to straszna bieda! W takich chwilach pytam się: gdzie jest śnieg?! 😛
Dziś mogę powiedzieć, że u mnie! Spadło trochę, ale marnie to wygląda :<
Eh, chyba nie doczekamy się białych Świąt. Jeszcze we Wro zawsze jest te kilka stopni więcej, więc w ogóle brak szans 🙁
Wygląda ślicznie i bardzo podoba mi się ta piękna świąteczna dekoracja 🙂
Dziękuję Zuza! Zawsze miło usłyszeć takie słowa uznania 😉
Ach, jak to ładnie wygląda<3
Dzięki Angie! 😉
Wygląda bardzo apetycznie. Na tyle apetycznie, że nawet nie przeszkadza brak mięsa 😉 A fotki i stylizacja cudne 🙂
Haha, w końcu to deser i prawdę mówiąc nigdy nie zrozumiem, dlaczego Anglicy dodawali do niego kiedyś mięso 😛 Dziękuję za komplement 😉
Kusisz i to bardzo! 😀
Staram się to robić i to bardzo 😀
Po przeczytaniu o łoju zachwyt mi minął:P Ale na szczęście w Twoim przepisie go nie ma:)
Ufff, też odetchnąłem z ulgą 😀 Ale nie wyobrażałbym go sobie dodać, więc możesz zachwycać się spokojnie 😉
Przepysznie 🙂
Dziękuję 🙂
Obiecałyśmy sobie, że na święta zrobimy jakąś dobrą tartę, kto wie może to będzie Twoja? 😀
Gorąco polecam, bo jest naprawdę pyszna! I wcale nie mówię tego dlatego, że ja ją zrobiłem 😀
nigdy nie jadłam takiego deseru..!
Ale po Twoich zdjęciach, po Twoim opisie.. matulu.. mniam! <3
Zatem zapraszam do pieczenia, na pewno się nie zawiedziesz jej smakiem 😉
Ależ to ładnie wygląda;))) Pozdrawiam
Cieszę się ogromnie, dziękuję 🙂
Ta tarta jest wspaniała 🙂 po prostu cudo 🙂
Dziękuję Marzeno, bardzo jest mi miło 🙂
wygląda świetnie! nie wspominając o smaku 😉
Smak był rewelacyjny, ale oczywiście to głównie moja opinia 😀
Piękna. Albo piękny, nie wiem:) Dobrze, że nie ma mięsa! 🙂
Właśnie też nie wiem czy to bardziej tarta czy paj, więc trudno stwierdzić. Ale fakt, akceptowalna jest tylko wersja bezmięsna 😉
mmm, żurawina… zdjęcia mówią same za siebie, innej zachęty nie potrzebuję;)
Żurawina rządzi! 😀
Szalenie apetyczne zdjęcia:)
A mnie szalenie jest miło 🙂
Uwielbiam nadzienie mincemeat, jest tak bogate i aromatyczne. Tarta z wariacją twojego nadzienia wygląda bardzo apetycznie, aż chciałabym jej spróbować już TERAZ ! :}
Co prawda to prawda! Mincemeat to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia 🙂 I zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂
Pyszna kompozycja, iście świąteczna 🙂
Cieszę się, że tak myślisz 😉
Bardzo świąteczny i piękny wypiek. Jest perfekcyjnie i te owoce w alkoholu…Kusi mnie mocno ten pomysł:)
Porto daje świetnego aromatu, to prawda 🙂 I zachęcam do wypróbowania, żeby z kuszenia stała się zadość 🙂
Taka wersja zdecydowanie bardziej do mnie przemawia bo tej z mięsem chyba nie mogłabym przełknąć :<
Haha, wcale się nie dziwię. Sam bałbym się spróbować oryginalnej wersji tej potrawy 😛