Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami

piątek, 22 stycznia 2016

Kiedy mieszkałem w Hiszpanii empanadillas były podstawą mojego codziennego wyżywienia. Spędzając cały dzień na zajęciach, w przerwie na lunch kupowałem takiego pierożka w uniwersyteckim barze i zazwyczaj to mi wystarczało, aby przetrwać. Jako że nadzień zawsze było do wyboru do koloru, to jakoś nie potrafiły mi się one znudzić. Empanadillas mogą być przyrządzane na kilka sposobów. Ich podstawą jest cienkie ciasto (kruche albo drożdżowe) oraz farsz, który może się składać, z czego dusza zapragnie. W Hiszpanii najczęściej nadziewa się je pisto - rodzajem leczo z bakłażana, cukinii i pomidorów oraz tuńczykiem, sardynkami, bobem albo kurczakiem. Następnie pierożki piecze się w piecu (al horno) lub w rozgrzanym oleju (fritas). Moja dzisiejsza propozycja to autorskie empanadillas z tuńczykiem oraz zielonymi warzywami, które są jednymi z moich ulubionych.


*

SKŁADNIKI

na 20 pierogów

Farsz:
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 por
  • 1 pęczek szczypiorku wraz z cebulkami
  • 2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki kaparów
  • ½ łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól do smaku
Ciasto:
  • 480 g razowej mąki orkiszowej (ew. pszennej)
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 jajko
  • 170 g zimnego masła
  • kilka łyżeczek lodowatej wody


Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko





*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

Do miski wsypujemy mąką i mieszamy z solą. Wbijamy jajko i wrzucamy pokrojone kawałki zimnego masła. Zagniatamy ciasto, dolewając w razie potrzeby zimnej wody. Formujemy kulę i odkładamy w zimne miejsce.

Farsz

Kroimy pora i cebulki na talarki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Również wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 5 minut. Dodajemy mrożony groszek i tuńczyka odsączonego z sosu. Kapary i czosnek siekamy i łączymy z resztą warzyw. Na sam koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy czarnuszką, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą. (Pamiętajmy, aby warzywa były usmażone al dente, ponieważ w piecu staną się one bardziej miękkie).

Przygotowanie

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm na posypanym mąką blacie. Wycinamy okręgi ostrym naczyniem (u mnie 12 cm). Na środku każdego okręgu wykładamy 1-2 łyżki farszu. Składamy brzegi i lepimy jak na pierogi. (Brzegi możemy dodatkowo uformować widelcem).

Gotowe empanadillas wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w 200°C. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Empanadillas można wcinać solo lub z sosem (szczególnie polecam czosnkowy).

*








Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

33 komentarze

  1. Pyszności - a do tego takie piękne zdjęcia! Super :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjnie ci wyszły :) Te zielone warzywa kusza i przez nie zatęskniłam za wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chciałem umieścić w nich odrobinę wiosny, więc tym bardziej cieszę się, że to zauważyłaś! :)

      Usuń
  3. Z naszą miłością do pierogów i taką całkiem inną wersję byśmy na pewno pokochały :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki bogaty farsz, wyglądają przeapetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I kto by się nie skusił na takie dobroci?; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nikt taki by się nie znalazł :D

      Usuń
  6. Jejku jak one pysznie wyglądają :-) mniam zjadłabym takiego pierożka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się przeogromnie i polecam wypróbować przepis ;)

      Usuń
  7. Fajny przepis i super zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja się wpraszam na takie pierogi! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyszły i pyszne nadzienie, już słyszę jak chrupią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i przyznaję, że chrupią cudownie :3

      Usuń
  10. Pięknie wyszły i pyszne nadzienie, już słyszę jak chrupią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają super! Podoba mi się nadzienie oraz to, że zrobiłeś je z mąką pełnoziarnistą. No i że jest masło zamiast smalcu :) Ja kiedyś robiłam z tuńczykiem i pomidorami na Karnawał, bo takie pierożki według mnie też się fajnie nadają na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zawsze (no prawie zawsze) staram się nieco uszlachetnić popularne przepisy, żeby milej i zdrowiej się jadło ;) I fakt, na imprezę są jak znalazł! A z tuńczykiem i pomidorami też robię, są równie pyszne ;)

      Usuń
  12. Teraz oprócz talentu kulinarnego ,,zazdraszczam'' jeszcze studiów w Walencji ;) Wyglądają super, zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dziękuję, a co do studiów to fakt - jest czego zazdrościć, bo to wspaniałe miasto :)
      PS. Daj później znać jak Tobie smakowały :)

      Usuń
  13. Mniam Miniam ale pychota i jakie urodziwe

    OdpowiedzUsuń