Fesenjan - perska potrawka z kurczaka w granatowo-orzechowym sosie

wtorek, 12 stycznia 2016

Zabieram Was w podróż na Bliski Wschód, a dokładnie spotkamy się gdzieś na pograniczu Iranu i Iraku, bo dzisiejsze danie - fesenjan (czyt. fesendżuun) jest znane zarówno w kuchni perskiej, jak i mezopotamskiej. (Persowie osiedlający się w Najafie oraz Karbali przywieźli ze sobą swoje tradycje kulinarne, które zagościły również w Bagdadzie). Podstawą dania jest sos z melasy z owoców granatu oraz prażonych orzechów włoskich. Mimo że połączenie jest dość nietypowe, to smakuje wprost spektakularnie. Ów mieszanka smaków i tekstur wprost eksploduje w buzi, stając się niesamowitym wrażeniem smakowym. Danie oryginalnie przyrządzano z kaczki, jednakże ostatnio na popularności zyskała wersja z kurczaka, którą postanowiłem specjalnie dla Was przyrządzić. Dodatkowo zaznaczam: nie bójcie się tego egzotycznego składnika, jakim jest melasa z owoców granatu. Trudno jest ją dostać w polskich sklepach (chociaż ostatnio namierzyłem ją nawet we Freshu), dlatego proponuję przygotować ją samodzielnie.



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Fesenjan:
  • 3-4 piersi z kurczaka (800 g)
  • 1 cebula
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 ml melasy z granatów
  • 200 ml bulionu (lub wody)
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  • 2 łyżki pasty tahini
  • oliwa z oliwek
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • czarny pieprz
  • sól
Melasa z granatów:
  • 300 ml soku z granatów
  • 50 g cukru
  • sok z 1 cytryny


Do podania:
  • pestki z 1 granatu
  • posiekana pietruszka
  • 1 szklanka ryżu basmati ugotowana na sypko



*

PRZYGOTOWANIE

Melasa z granatów

Wszystkie składniki umieść w rondlu i redukuj na wolnym ogniu aż do otrzymania gęstego syropu (30-45 minut).  Powinniśmy otrzymać 100 ml melasy.

Gulasz

Orzechy zmiel, a następnie upraż na patelni, uważając, by ich nie przypalić. Odstaw. Rozgrzej łyżkę oliwy i lekko przysmaż posiekaną w kostkę cebulę. Następnie zwiększ ogień, pokrój w dużą kostkę kurczaka, wrzuć do na patelnię, posyp kurkumą i podpiecz na złoto. Mięso w środku powinno nadal być surowe. Wlej bulion (lub wodę) i zagotuj. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj melasy z granatów, uprażone orzechy, pastę tahini i miód. Przypraw odrobiną gałki muszkatołowej i cynamonu. Duś przez 15-25 minut, aż otrzymasz gęsty sosu. Przypraw solą i pieprzem do smaku.

Podanie

Danie podawaj z ryżem lub chlebkiem naan. Na sam koniec posyp potrawę pestkami granatu oraz świeżo posiekaną pietruszką.
*







*Przepis na gulasz na podstawie: Simply RecipesMinimalist Baker, Ariana Bundy.
**Przepis na melasę: Simply Recipes.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

28 komentarze

  1. Uwielbiam taka kuchnie! Wpraszam sie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam, jeśli tylko do tego czasu jeszcze coś zostanie! :D

      Usuń
  2. Robiłam to dnie na warsztatach, ale nie mogłam dogadać się z (niepolskojęzyczną ;)) prowadzącą i nie udało mi się odnaleźć oryginalnego przepisu. Dzięki Ci za uświadomienie! I potwierdzam, że danie cudowne w smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale ekstra! Bardzo chciałbym ugotować to danie z kimś, kto zna się na kuchni tamtego regionu. I cieszę się, że mogłem Ciebie uświadomić! :) Mój przepis bazuje na kilku oryginalnych irackich i irańskich wersjach. Gotowałem go wiele razy, poprawiając to i owo i szukając idealnej wersji, więc powinien się udać jak trzeba! ;)

      Usuń
  3. Cóż za wybuchowe danie :D Połączenie smaku granatu wydaje się być bardzo atrakcyjne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest niezwykle atrakcyjne - ten słodko-cierpki smak granatów nie ma sobie równych! :)

      Usuń
  4. Melasa z granatów we Freshu? a to ci dopiero wiadomość ;) ja akurat mam ten składnik w swojej kuchennej szafce. jej połączenie z orzechami brzmi niezwykle kusząco, aż się zastanawiam, co nie mięsnego mogłabym zatopić w tym sosie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No też byłem zaskoczony! Ale w końcu nie kupiłem, bo mam już w domu ze sklepu ze zdrową żywnością :P W ogóle teraz mają tam super półkę ze zdrową żywnością i można znaleźć wiele interesujących rzeczy. Zaś co do zastępowania, otóż kiedyś robiłem to danie z zieloną soczewicą i wyszło całkiem całkiem, ale tak najbardziej to bym polecił seitana lub ewentualnie wędzone tofu. ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. W końcu jemy oczami, więc już sam widok musi być zachęcający ;)

      Usuń
  6. umarlam......... wyglada przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marcela, nie umieraj! Najpierw musisz spróbować tego dania, haha! :D

      Usuń
  7. Uwielbiam dania Bliskiego Wschodu, to połączenie składników i aromaty, jakie można wydobyć z dania są nie do podrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda! Co jak co ale na łączeniu składników się tam znają jak nigdzie indziej. Wszystkie dania z tamtych rejonów powalają na kolana ;)

      Usuń
  8. Super połączenie smaków, zapowiada się bardzo smacznie. A zdjęcia genialne, aż ślinka cienie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę tylko zapewnić, że jest! I cieszę się, że moje zdjęcia są ślinkogenne :D

      Usuń
  9. Łukaszu-danie wygląda bardzo apetycznie. My zdecydowanie do takich dań wolimy mięso z udek niż z piersi, zwłaszcza z górnych ich części :) Pewnie tak wypróbujemy Twój przepis :) Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Wam dziękuję! Mięso z udek oczywiście również się jak najbardziej nadaje. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowało ;) Serdecznie pozdrawiam!

      Usuń
  10. to musiała być eksplozja smaku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest! To danie to prawdziwy wulkan dla podniebienia! :D

      Usuń
  11. Lukasz,jak mielic orzechy,na okruchy,czy jeszcze drobniej?Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mielę na proszek, ale mogą być również w nieco większych kawałkach. Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mocno polecam, bo to niesamowite danie :)

      Usuń