Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami

niedziela, 3 stycznia 2016

Pierwszy niedzielny obiad w Nowym Roku musi być czymś wyjątkowym. W moim domu na takie okazje zwykle przyrządza się drób pieczony w całości lub sztukę mięsa. Ja postanowiłem postawić na perliczkę, którą podaną właśnie w taki sposób miałem okazję jeść trzy miesiące temu we Francji i z tęsknoty postanowiłem ten smak powtórzyć. Delikatne białe mięso o subtelnym smaku białego wina i ziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować w tak wykwintny i jednocześnie prosty sposób. Perliczkę podałem również z brukselką pieczoną pod kruszoną z bułki tartej zamiast ziemniaków, by było jeszcze lżej i pyszniej.


*

SKŁADNIKI

na 2-4 porcje

Perliczka:
  • 1 perliczka (ok. 1,2 kg)
  • 1 cukinia
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • ½ selera
  • 2 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna
  • kiść pomidorków koktajlowych
  • 1 butelka białego wytrawnego wina
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska
Brukselka pod kruszonką:
  • 70 dag brukselki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwiartka cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól









*

PRZYGOTOWANIE


Perliczka

Ptaka dokładnie umyj i wydepiluj z pozostałych piór za pomocą pęsety. Natrzyj go porządnie solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i oliwą. W moździerzu utłucz 2 ząbki czosnku z łyżeczką posiekanego tymianku, łyżeczką posiekanego rozmarynu, skórką otartą z wyparzonej cytryny i łyżką oliwy. Ów mieszankę wmasuj dokładnie w skrzydła, nogi i tułów, pamiętając o tym, by część wonnych olejków umieścić również pod skórą i w odwłoku. Do środka włóż również kilka gałązek tymianku i rozmarynu oraz ze dwa ząbki obranego czosnku. Perliczkę odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, a najlepiej na całą noc.

Warzywa

Marchew, seler, pietruszkę i cebulę umyj i obierz. Marchew i pietruszkę pokrój w talarki, seler w paski a cebulę w ósemki. Pozostałe ząbki czosnku oddziel od główki, nie obierając ich. Zmiażdż je delikatnie widelcem. Cukinię umyj, przekrój na pół i pokrój w plasterki. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski wraz z kilkoma gałązkami rozmarynu i tymianku. Polej je oliwą z oliwek, posyp ziołami prowansalskimi i solą. Wymieszaj dokładnie. Cytrynę przekrój na ćwiartki.

Pieczenie

Piekarnik nagrzej do 220°C. Duży rondel wysmaruj oliwą. Na spód wysyp cienką warstwę warzyw. Ptaka po „zabiegu w SPA” umieść w rondlu, pamiętając o tym, aby uprzednio związać mu delikatnie nogi, aby nie uciekł. Dookoła niego rozparceluj resztę warzyw, pozostawiając wierzch jego na widoku (musi się przypiec). Skrop całość ćwiartką cytryny. Pozostałe cząstki owocu umieść na wierzchu warzyw wraz z pomidorkami koktajlowymi (razem z gałązką). Zalej wszytko szklanką wina i umieść w piecu. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz kolejne 20-30 minut, pamiętając o częstym podlewaniu perliczki, aby nie było jej sucho, a jej skóra ładnie się zarumieniła.

Brukselka pod kruszonką

Brukselkę umyj i obierz. Wstaw do garnka z wodą i doprowadź ją do wrzenia. Następnie odcedź. Dzięki temu na pewno nie będzie gorzka. Wsyp ją do garnka ponownie, nalej świeżej wody i wsyp łyżeczkę soli. Ugotuj do miękkości, odcedź i wstaw do naczynia żaroodpornego.


Przygotuj kruszonkę, mieszając bułkę tartą z wędzoną papryką, otartą skórką z wyparzonej cytryny, startymi ząbkami czosnku, świeżo mielonym pieprzem i oliwą z oliwek. Kruszonką posyp brukselkę i polej wszystko odrobiną soku z cytryny. Wstaw do piekarnika 15 minut przed końcem pieczenia perliczki.

Podanie

Upieczoną perliczkę wyjmij na deskę i pokrój na części (połówki lub ćwiartki będą jak znalazł). Podawaj na talerzach wraz z warzywami i upieczoną brukselką oraz oczywiście z lampką białego schłodzonego wina. Smacznego!

*







Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

32 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Taki ptak zasługuje na królewskie traktowanie :D

      Usuń
  2. Ależ wykwintne danie! I jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i cieszę się niezmiernie :)

      Usuń
  3. Wow, jak wykwintnie :) Pyszne i aromatyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie apetycznie!!! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i Tobie również szczęśliwego Nowego! :)

      Usuń
  5. Perliczka w takim wykonaniu wygląda pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na wstępie - wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
    Pięknie podane danie! U mnie też kiedyś jedliśmy pieczony drób na Boże Narodzenie i Nowy Rok, zazwyczaj była to kaczka. Odkąd przestaliśmy z Mężem jeść mięso, moja Mama ma oczywiście problem i zazwyczaj kończy się na jakiejś rybce. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie Zuza! Tobie również szczęśliwego!
      U mnie też w tym okresie króluje kaczka, jednak perliczka jest fajna za swoją delikatność i świetnie chłonie łagodny smak ziół i warzyw. :)

      Usuń
  7. Ach te zdjęcia...
    A danie prezentuje się imponująco,kusi kolorami:)Pomyślności i smakowitych pomysłów w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to w końcu chodzi! W końcu jemy też oczami, więc kolory to podstawa :D
      Wszystkiego dobrego i pysznego w Nowym Roku dla Ciebie również! :)

      Usuń
  8. Perliczkę uznaję za drób lepszy od kurczaka, ma zdecydowanie więcej pazura :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! W 100% zgadzam się z Tobą w tej kwestii :)

      Usuń
  9. wygląda absolutnie fantastycznie! I na tak podaną brukselkę też bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ola, a brukselkę gorąco polecam, bo jest wyśmienita ;)

      Usuń
  10. Taki obiad to ja rozumiem :}

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetnie przyrządzone mięsko i ta różnorodność smaków- obiad doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, cieszę się że tak myślisz i zapraszam do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń
  12. Francja - elegancja! Jesteś mistrzem!!! Ale do brukselki to ja chyba nigdy się nie przekonam. Zawsze, niezależnie od sposobu przygotowania, wydaje mi się gorzka. Pozdrawiam i życzę wciąż nowych pomysłów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dziękuję Jelka! Kłaniam się w pas pod wpływem komplementów :D
      Ja brukselkę od zawsze lubiłem, więc trudno mi coś poradzić, ale dwukrotne gotowanie i pieczenie daje naprawdę wspaniałe rezultaty ;)
      Dziękuję raz jeszcze i postaram się Ciebie nie zawieść ;)

      Usuń
  13. Wspaniały obiad. Królewski. Doskonale przygotowany i tak pięknie klarownie wszystko wygląda. Bardzo mi zasmakowała ta perliczka jak tylko przeczytałam opis. Miło się czyta takie czytelne przepisy, okraszone pięknymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach, dziękuję Krysiu za tyle komplementów! Aż chce mi się dalej pisać, gotować i to wszystko fotografować dzięki takim słowom uznania! :)

      Usuń
  14. Ależ ta perliczka wygląda wykwintnie. Fantastyczne danie i jak zwykle piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Doskonałe podanie, perliczka wygląda apetycznie i te upieczone warzywa...Powinieneś chyba powalczyć w jakimś kulinarnym programie, bo Twoje dania i sposób w jaki je prezentujesz są naprawdę świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łał! Dziękuję, jest mi niesamowicie miło! To prawdziwy miód na moje serce :) Zaś co do programów, to czekam aż mnie zaproszą, haha :D Tylko nie mogą być to żadne konkurencje typu gotowania na czas, bo strasznie tego nie lubię :P

      Usuń