CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane

poniedziałek, 1 lutego 2016


CMYK donuts to moja wariacja na temat amerykańskiego pączka, która jeszcze bardziej ma ukazać ich przynależność do popkultury. W końcu chyba każdemu taki donut kojarzy się z amerykańskimi filmami i postacią policjanta, który w jednej ręce trzyma pączka, a w drugiej kawę. Sądzę, że samą nazwę tych słodkości, nawiązującą do ich kolorów, pewne hermetyczne środowiska zrozumieją i z góry przepraszam za ten dowcip, ale wprost nie mogłem się powstrzymać. :D Pączki przygotowałem, wzorując się na jednych z najlepszych - Krispy Kreme Donuts. Oczywiście przepis jest strzeżoną tajemnicą, ale ten od The Worktop zdał egzamin. Donuty są zrobione na mące chlebowej i drożdżach, dzięki temu wypiek jest doskonale puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek!


*

SKŁADNIKI

na ok. 30 pulchnych donutów

Ciasto:
  • 550 g pszennej mąki chlebowej
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g)
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 2 duże jajka
  • 100 g rozpuszczonego masła
Lukier:
  • 500 g cukru pudru
  • 100-120 ml gorącego mleka
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe posypki (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

*

PRZYGOTOWANIE


W letnim mleku rozpuść saszetkę drożdży. Mąkę, cukier i sól wsyp do miski i wymieszaj. Wlej mleko, rozpuszczone i przestudzone masło i wbij jajka. Wymieszaj najpierw całość szpatułką, a następnie zagnieć ciasto. Możesz się wspomóc robotem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto winno być zwarte i elastyczne, dość miękkie, ale jednocześnie się nie lepić. W razie potrzeby dosyp więcej mąki (ja dosypałem 2 czubate łyżki). Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkuj je na podsypanym mąką blacie na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanek i kieliszków wytnij krążki z dziurką. Pozostałe ciasto zagnieć ponownie i powtórz czynność. Gotowe krążki układaj na stolnicy wysypanej delikatnie mąką lub na papierze do pieczenia (wtedy mąka jest niepotrzebna). Donuty przykryj ściereczką i odstaw na kolejne 45 minut w ciepłe miejsce.

Pod koniec wyrastania ciasta w rondlu rozgrzej olej do 190°C. Pączki smaż partiami (po 3-4 sztuki, aby zbytnio nie obniżyć temperatury oleju) po 45 sekund z każdej strony. Następnie łyżką cedzakową lub widelcem wyjmuj i odstawiaj na papierowy ręcznik do obcieknięcia z nadmiaru tłuszczu.

Ponieważ pączki najlepiej smakują na ciepło, dobrze jest zawczasu przygotować lukier. W tym celu wymieszaj cukier puder z gorącym mlekiem, aż dokładnie się połączą. Lukier podziel na kilka salaterek i do każdej dodaj barwnik. Ciepłe jeszcze pączki ozdabiaj lukrem wg upodobań. Możesz je dodatkowo posypać kolorowymi cukierkami. Oczywiście pomysł z barwieniem nie jest konieczny, bo pączki równie dobrze smakują z tradycyjnym białym lukrem. :)

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

30 komentarze

  1. O matko wyglądają cudownie! Takie kolorowe i kuszące!! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam pączki Krispy Kreme i muszę przyznać, że są bardzo dobre. Inne od naszych, ale dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jadłem tylko w wersji domowej, ale potwierdzam, że są pyszne :D

      Usuń
  3. Mógłbyś jeździć po przedszkolach ze specjalnym programem edukacyjnym - terapia uszczęśliwiająca przez dekorowanie pączków :D Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest jakaś myśl! Uważam, że dekorowanie pączków jak i wszelkich ciastek to coś rewelacyjnego. Ja po tym zawsze czuję się szczęśliwszy :D

      Usuń
  4. Te kolory aż przyciągają! Chcę różowego pączula;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę bardzo! Jeśli tylko zdążysz, zanim znikną :D

      Usuń
  5. Mój syn pewnie nieźle bawiłby się przy dekorowaniu:)Świetne Twoje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że niemniej dobrze niż ja sam, haha :D

      Usuń
  6. CMYK donuts, czad, jestem zakochana :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja aż z tego powodu podskakuję z radości! :D

      Usuń
  7. Nasze donuty to przy tych nieudane twory :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wierzę! Ale zaraz zajrzę i porównam :D

      Usuń
  8. Dla mnie zdecydowanie bez barwników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie na co dzień ja też wolę bez ;) Ale zawsze można zabarwić lukier naturalnie :)

      Usuń
  9. a mi się kojarz z maskami na mardi grass:D bardzo karnawałowe.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne! I te kolory... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadły Tobie do gustu! :)

      Usuń