Mazurek z makiem i konfiturą pomarańczową

poniedziałek, 21 marca 2016

Przygotowywania do Wielkanocy czas zacząć! Na pierwszy ogień idzie prosty mazurek z pomarańczami. Do kruchego maślanego ciasta dorzuciłem maku i uformowałem z niego kształt pisanki. Całość posmarowałem szybką w przygotowaniu konfiturą i kandyzowanymi plasterkami pomarańczy. Jeśli nie chce się Wam gotować konfitury lub zwyczajnie nie macie na to czasu, to kupna też się sprawdzi. Jeśli macie ochotę, to pod pomarańczową warstwę możecie położyć jeszcze marcepan, zaś konfiturę można pokryć również gorzką czekoladą. I chyba właśnie to jest w mazurkach najfajniejsze — nieograniczone pole do popisu! A więc bawcie się przepisem i stwórzcie idealne wielkanocne ciasto. ;)



*

SKŁADNIKI

Ciasto:
180 g mąki pszennej
130 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki niebieskiego maku
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli morskiej
Konfitura:
1 kg pomarańczy (ze skórą)
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody różanej lub Amaretto

Kandyzowane pomarańcze:
1 pomarańcza
100 g cukru
100 ml wody

*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto

W misie mieszamy mąkę, sól, cukier puder i mak. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wykrawamy kształt pisanki. Z pozostałego ciasta formujemy boki. Ciasto wkładamy na blaszce na 30-60 minut do lodówki.

Po tym czasie nakłuwamy widelcem. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem — dzięki temu ciasto będzie wolniej nabierać wilgoci po przełożeniu konfiturą. Mazurka pieczemy przez 25-30 minut w 180ºC. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystudzenia.

Konfitura

Pomarańcze parzymy wrzątkiem i delikatnie szorujemy. Ścieramy z nich skórkę. Każdy owoc przekrawamy na połówkę i za pomocą łyżeczki do cytrusów wykrawamy miąższ. Umieszczamy go w rondelku wraz z pozostałym sokiem i skórką. Rondel wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy przez 30-40 minut, aż znaczna część soku wyparuje. Następnie wsypujemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Konfiturę pozostawiamy na ogniu na kolejną godzinę, aż zgęstnieje. Na koniec dolewamy wody różanej lub Amaretto. Jeszcze ciepłą smarujemy mazurek.

Kandyzowane pomarańcze

Pomarańczę parzymy wrzątkiem i delikatnie szorujemy. Kroimy na cienkie plasterki. Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem. Układamy nań plasterki pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, aż staną się szkliste. Następnie wyjmujemy i dekorujemy nimi mazurek.

*



*

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz w e-booku przygotowanym 
przeze mnie i innych blogerów z Codzisw.menu!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

16 komentarze

  1. Mazurek obowiązkowy na świątecznym stole, ten prezentuje się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie maku i pomarańczy :) No i sam wygląda mazurka też miły dla oka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, mak z pomarańczami komponuje się wyśmienicie :D

      Usuń
  3. piękny mazurek i na pewno przepyszny , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Moi testerzy wypieków nie narzekali, także chyba smakował :D

      Usuń
  4. zainspirowałaś mnie- będę mieć mazura w takim kształcie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! U mnie mazurki w kształcie pisanek goszczą już drugi rok ;)

      Usuń
  5. świetny nakrapiany spód, chodził mi taki po głowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w takim razie czas go upiec w te Święta? ;D

      Usuń
  6. Tym dodatkiem maku już nas kupiłeś :D Uwielbiamy go ale nie przyszło nam do głowy, żeby dodać do mazurka w taki sposób :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już kiedyś odkryłem to połączenie w trakcie pieczenia kruchych ciasteczek z makiem, więc stwierdziłem, że na spód do mazurka nada się w sam raz. :)

      Usuń