SKŁADNIKI
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki niebieskiego maku
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli morskiej
Konfitura:
- 1 kg pomarańczy (ze skórą)
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka wody różanej lub Amaretto
Kandyzowane pomarańcze:
- 1 pomarańcza
- 100 g cukru
- 100 ml wody
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- W misie mieszamy mąkę, sól, cukier puder i mak. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wykrawamy kształt pisanki. Z pozostałego ciasta formujemy boki. Ciasto wkładamy na blaszce na 30-60 minut do lodówki.
- Po tym czasie nakłuwamy widelcem. Wierzch możemy dodatkowo posmarować białkiem — dzięki temu ciasto będzie wolniej nabierać wilgoci po przełożeniu konfiturą. Mazurka pieczemy przez 25-30 minut w 180ºC. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystudzenia.
Konfitura
- Pomarańcze parzymy wrzątkiem i delikatnie szorujemy. Ścieramy z nich skórkę. Każdy owoc przekrawamy na połówkę i za pomocą łyżeczki do cytrusów wykrawamy miąższ. Umieszczamy go w rondelku wraz z pozostałym sokiem i skórką. Rondel wstawiamy na kuchenkę, zagotowujemy i zmniejszamy ogień do minimum.
- Gotujemy przez 30-40 minut, aż znaczna część soku wyparuje. Następnie wsypujemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Konfiturę pozostawiamy na ogniu na kolejną godzinę, aż zgęstnieje. Na koniec dolewamy wody różanej lub Amaretto. Jeszcze ciepłą smarujemy mazurek.
Kandyzowane pomarańcze
- Pomarańczę parzymy wrzątkiem i delikatnie szorujemy. Kroimy na cienkie plasterki. Na patelni zagotowujemy wodę z cukrem.
- Układamy nań plasterki pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu przez około kwadrans, aż staną się szkliste. Następnie wyjmujemy i dekorujemy nimi mazurek.
18 komentarzy
Mazurek obowiązkowy na świątecznym stole, ten prezentuje się wspaniale!
Pewnie, że tak! 😉 Dziękuję bardzo 🙂
O jejku,jaki śliczny:)
Bardzo mi miło 🙂
Pyszne połączenie maku i pomarańczy 🙂 No i sam wygląda mazurka też miły dla oka 🙂
O tak, mak z pomarańczami komponuje się wyśmienicie 😀
piękny mazurek i na pewno przepyszny , pozdrawiam
Dziękuję. Moi testerzy wypieków nie narzekali, także chyba smakował 😀
zainspirowałaś mnie- będę mieć mazura w takim kształcie!
Super! U mnie mazurki w kształcie pisanek goszczą już drugi rok 😉
świetny nakrapiany spód, chodził mi taki po głowie 🙂
Może w takim razie czas go upiec w te Święta? ;D
jak dla mnie znakomity 🙂
Cieszę się 🙂
Tym dodatkiem maku już nas kupiłeś 😀 Uwielbiamy go ale nie przyszło nam do głowy, żeby dodać do mazurka w taki sposób 😀
Ja już kiedyś odkryłem to połączenie w trakcie pieczenia kruchych ciasteczek z makiem, więc stwierdziłem, że na spód do mazurka nada się w sam raz. 🙂
Śliczne to jajco 😀
Ślicznie dziękuję! 🙂