Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze

wtorek, 12 kwietnia 2016

Soczysta pierś z kaczki z chrupiącą skórką to jest zdecydowanie coś, co uwielbiam. Często poszukuję nowych pomysłów na jej przyrządzenie albo po prostu korzystam ze sprawdzonych połączeń. Tym razem chodziła za mną kaczka w pomarańczach. Szukając fajnego pomysłu na sos, trafiłem na Kwestię Smaku. Długo zastanawiać się nie musiałem i kaczka momentalnie wylądowała na patelni z cząstkami pomarańczy i imbirem. Wybaczcie również mało wyszukane zdjęcia, ale danie rozeszło się w takim tempie, że ledwo zdążyłem je sfotografować. A to oznacza tylko jedno — smakowało wyśmienicie! ;)



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje


  • 4 kacze piersi razem ze skórą
  • 4 pomarańcze
  • garść złotych rodzynek
  • 150 ml wytrawnego cydru
  • kawałek kłącza imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • olej do smażenia
  • świeżo mielony pieprz, sól
  • długoziarnisty ryż do podania (np. basmati)
*

PRZYGOTOWANIE


Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C

Pomarańcze obierz i pozbaw białych błonek. Miąższ odstaw do miseczki, do której wrzuć również rodzynki, starty imbir, cynamon, miód oraz cydr. Odstaw.

Patelnie mocno rozgrzej, wlej odrobinę oleju i ułóż piersi skórą do dołu. Smaż przez 4 minuty, aż wytopi się z nich tłuszcz, a skórka stanie się chrupiąca. Piersi obróć i smaż po drugiej stronie przez 1 minutę. Przygotuj żaroodporne naczynie, wlej odrobinę tłuszczu z patelni i ułóż w nim piersi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na kwadrans. Tłuszcz z patelni odlej w garnuszek — możesz go później wykorzystać. W tym czasie przygotuj sos.

Miskę z pomarańczami odcedź przez sito z płynu, zbierając cały sok na użytej do smażenia kaczki patelni. W czasie gdy kaczka będzie się piec, sos zredukuj, aż stanie się gęsty i zostanie go bardzo niewiele — około 1 łyżki.

Upieczoną kaczkę wyjmij z pieca i odstaw do odpoczęcia. Soki, które mięso puściło, wlej do sosu. Ponownie zredukuj. Na patelnię wrzuć resztę zawartości miseczki (pomarańcze i rodzynki) i smaż przez krótką chwilę, aż sos się zagotuje. Dopraw według uznania dodatkową porcją imbiru.

Kaczkę pokrój w plasterki i podawaj z gotowym sosem oraz ugotowanym na sypko ryżem.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Za chrupiącą skórkę, razem z tłuszczykiem spod niej i soczytą pierś kaczki dam się pokroić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne połączenie - kaczka w pomarańczach to prawdziwa klasyka. Kusząca ta skórka, taka chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! A w klasyce jest fajne to, że zawsze dobrze smakuje ;)

      Usuń