Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami

środa, 25 maja 2016

Te babeczki to kawałeczek mięciutkiego jak chmurka biszkoptu dla każdego. Przybrane koroną z bitej śmietany i świeżymi owocami wyglądają uroczo, czyż nie? ;) Co więcej są proste i szybkie w przygotowaniu niczym muffinki, więc z pewnością udadzą się każdemu cukierniczemu laikowi. Gorąco polecam na nadchodzący Dzień Mamy!


*

SKŁADNIKI

na 24 babeczki o średnicy 3 cm


  • 90 g cukru
  • 3 jajka
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 70 g mąki pszennej
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 czubate łyżki mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • świeże borówki amerykańskie
*

PRZYGOTOWANIE


Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wrzucaj po 1 żółtku, nadal miksując.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj ze sobą. Następnie zacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę.

Formę na muffinki powykładaj papilotkami. Do papilotek o średnicy 3 cm wlewaj po 1 czubatej łyżeczce ciasta. Piecz przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Wyjmij i ostudź.

(Dla papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk.)

Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie ozdób je borówkami.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze