Polędwiczki wieprzowe z sosem rabarbarowym

piątek, 27 maja 2016

Myśląc o rabarbarze, w Waszych głowach pewnie wizualizuje się wizja słodkich wypieków i deserów z jego udziałem. Ja postanowiłem przełamać tę konwencję i przygotować rabarbarowy sos do mięsa, aromatyzowany wanilią, cynamonem i nutką chili. Ma on konsystencję musu i świetnie komponuje się z drobiem jak i delikatnymi częściami wieprzowiny. W moim dzisiejszym przepisie znajdziecie polędwicę przyrządzoną najprościej jak się da - z pieprzem i solą, smażoną na klarowanym maśle. Podałem je z ziemniakami, przy okazji dzieląc się z Wami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje
Polędwiczki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • pieprz ziarnisty
  • sól morska
  • klarowane masło

Sos rabarbarowy:
  • 6 łodyg rabarbaru
  • 1 laska wanilii
  • 1 laska cynamonu
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • szczypta płatków chili
  • 100 ml octu winnego rosso
  • 50-80 g cukru
  • biały pieprz
Purée:
  • kilka ziemniaków (ok. 600 g)
  • bouquet garnis*
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Sałatka:
  • opakowanie roszponki
  • kilka truskawek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g sera roquefort
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
*

PRZYGOTOWANIE

Polędwiczki

Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską i czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Wyjmij i odstaw do odpoczęcia na 10 minut, następnie pokrój na plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy.

Sos rabarbarowy

Łodygi rabarbaru obierz, jeśli skórka jest gruba. Następnie pokrój na kawałki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekane szalotki, laskę cynamonu, oraz rozkrojoną na pół wanilię. Cebulkę smaż do zeszklenia. Później wrzuć rabarbar, zalej octem winnym i zasyp cukrem. Gotuj na mały ogniu przez pół godziny, aż rabarbar całkowicie się rozleci. Dopraw szczyptą płatków chili i białego pieprzu. Sos odstaw do przestudzenia, następnie wyjmij korę cynamonu oraz laskę wanilii i przetrzyj zawartość rondla przez sito. Przetarty sos umieść z powrotem w garnku i podgrzej przed samym podaniem polędwiczek.

Dodatkowo jedną łodygę rabarbaru możesz zostawić, a następnie przed podaniem pokroić i delikatnie podsmażyć na klarowanym maśle. Będzie pięknie prezentowała się na talerzu.

Purée

Ziemniaki obierz, wrzuć do garnka, zalej wodą, wsyp sól i wrzuć bouquet garnis. Gotuj do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odcedź i wyjmij przyprawy. Dodaj masło oraz śmietanę i utłucz na purée. W razie potrzeby dodaj więcej masła lub śmietany. Dopraw gałką muszkatołową do smaku. Purée wyłóż łyżką na talerz obok polędwiczek.

Sałatka

Roszponkę wyłóż na talerz. Posyp podprażonymi na suchej patelni orzechami i serem pokrojonym w kostkę. Dodaj pokrojone na plasterki truskawki. Z miodu, musztardy, oliwy i octu przygotuj dressing. Polej nim sałatkę i podawaj od razu.

*Bouquet garnis to przewiązane nitką zioła, nadające smaku potrawom. Do przygotowania purée ziemniaczanego wykorzystuję zwykle liście laurowe, zieloną pietruszkę, gałązki tymianku oraz seler naciowy.

*
 

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

26 komentarze

  1. Taki obiad to zjadłbym nawet teraz! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, mi rabarbar zwykle kojarzy się ze słodkościami, a można z nim zrobić taki apetyczny obiadek!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie! Wystarczy tyko pobudzić kulinarną fantazję ;)

      Usuń
  3. Ulala jaki wspaniały przepis, ciekawa jestem smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe, smakowite i finezyjne połączenie. Duet doskonały <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że tak myślisz! :D

      Usuń
  5. kurka... raz gościć u Ciebie na obiedzie <3
    jakież pyszności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będzie to możliwe! :D

      Usuń
  6. Mmm, obiad pierwsza klasa, dopracowany w każdym calu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podane, no i sosik jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i fakt - sos jest doskonały :3

      Usuń
  8. Genialne :)) No i cudnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kucharzu Amatorze, Kcalmar jest pod wrażeniem ilości inspirujących pomysłów na szaleństwo w kuchni. Zapraszamy do Kcalmarowego królestwa, gdzie znajdziesz sporo zdrowych ciekawostek i smacznych pomysłów! Pysznego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo jest mi miło! Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  10. Rabarbar nieczęsto gości u mnie w domu,dlatego sos nie jest mi znany,ale mam na niego wielką ochotę.Jak zresztą na całe Twoje danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że dzięki mnie rabarbar na dobre rozgości się w Twojej kuchni ;)

      Usuń
  11. Pyszna propozycja z nieoczywistym dodatkiem rabarbaru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, szczególnie dlatego, że to również był i mój kulinarny eksperyment ;)

      Usuń