Sałatka z buraczków, fenkułu i marakui z sosem pomarańczowo-lawendowym

czwartek, 19 maja 2016

Myśląc o niedeserowym zastosowaniu marakui, postanowiłem dorzucić ją do sałatki. Kwaskowaty smak owocu passiflory fajnie pasuje do winnych buraczków i ostrej rukoli. Kompozycję dopełnia słodki sos z redukowanego soku pomarańczy aromatyzowany lawendą. Więcej mówić nie trzeba, gorąco polecam. ;)



*

SKŁADNIKI

Sałatka:
  • 100 g rukoli
  • 1 koper włoski (fenkuł)
  • 3 marakuje
  • 1 słoiczek marynowanych buraczków
  • 2 garście nasion słonecznika
Sos:
  • sok z 2 pomarańczy (ok. 150-200 ml)
  • 1 płaska łyżeczka suszonej lawendy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • dwie szczypty białego pieprzu

*

PRZYGOTOWANIE

Sos

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy umieszczamy w rondelku. Wsypujemy lawendę i wlewamy ocet jabłkowy oraz miód. Gotujemy na bardzo małym ogniu od 30 minut do godziny, aż zmniejszy swoją objętość czterokrotnie. Odcedzamy lawendę przez sitko i doprawiamy białym pieprzem. Odstawiamy.

Sałatka

Rukolę myjemy, suszymy i wykładamy na talerz lub miskę. Układamy marynowane buraczki (można je również pokroić na połówki lub ćwiartki). Miąższ z marakui wyciągamy łyżką i wykładamy na sałatkę. Całość posypujemy podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika i polewamy sosem pomarańczowo-lawendowym.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Zachwyciła mnie ta sałatka, musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować Twoją sałatkę, bo marakuja to mój ulubiony owoc, a w połączeniu z kremową owsianką z białej kaszy gryczanej też musi mieć ciekawy smak.
    A u Ciebie ciągle mnóstwo nowych, fajnych przepisów, wrapy z łososiem też wyglądają bardzo zachęcająco.
    Serdecznie pozdrawiam
    Angelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka z marakują jest naprawdę genialna! W sumie z głupia frant wrzuciłem do niej ten owoc i sprawdził się genialnie. ;) Bardzo się cieszę, że moje przepisy Ci się podobają. Daj koniecznie znać, jak uda Ci się coś już ugotować. ;)
      Również serdecznie pozdrawiam!
      Łukasz

      Usuń
  3. Przyznaje, że jeszcze nie jadłam marakui. Musze wybrać się do sklepu i zrobić z niej coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Szczególnie, że ostatnio bywa często dostępna w popularnych dyskontach ;)

      Usuń
  4. Ale połączenie smaków - kusi jak nie wiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupełnie przypadkowe, ale smakuje równie intrygująco :)

      Usuń
  5. Brzmi bardzo ciekawie. Sama nigdy bym nie pomyślała o takim zestawieniu składników - brawo! Jedynie mam wątpliwości co do lawendy - jest piękna, ale taka mydlana w smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak myślałem początkowo, ale podobny sos miałem okazję wypróbować w jednej restauracji i totalnie mnie zachwycił. Lawendy jest niewiele i dodaje ona wyłącznie delikatny aromat, który pojawia się dopiero w tle sosu (najpierw wyczuwalny jest mocny smak pomarańczy). Dodatkowo całość zbilansowana jest białym pieprzem i lekko zakwaszona octem, dzięki czemu sos nie wydaje się mdły.

      Usuń