Dorsz z sałatką na ciepło z ziemniaków, bobu, pimientos de Padrón i chorizo

wtorek, 28 czerwca 2016

Znacie pimientos de Padrón? To słynne galicyjskie papryczki uprawiane w miasteczku Padrón w prowincji La Coruña. Są tak popularne w tamtych okolicach, że doczekały się powiedzenia „Coma os pementos de Padrón: uns pican e outros non” (Niczym papryczki Padrón: jedne pieką, inne nie). Ich jedzenie to prawdziwa rosyjska ruletka. Pimientos de Padrón zwykle jada się jako tapas smażone w oliwie z oliwek z gruboziarnistą solą morską. Mają subtelny orzechowy smak i w większości są łagodne, chociaż zdarzają się ostre osobniki, ale mnie to (wątpliwe) szczęście zwykle omija. Jako że udało mi się je przez przypadek dorwać w popularnym markecie, postanowiłem wykorzystać je do dzisiejszego przepisu i dorzuciłem je do mojej wersji habas a la catalana, czyli bobu po katalońsku z chorizo. Dość nietypowego, bo podanego przeze mnie nie w formie leczo, a podsmażanej sałatki z ziemniakami. To zupełna wariacja na temat kuchni hiszpańskiej, łącząca kulinarne południe z północą. W dodatku bardzo udana i stanowiąca doskonały dodatek do dorsza, tak typowego dla kuchni galicyjskiej!


*

SKŁADNIKI

dla 4 osób

  • 600 g tuszy dorsza ze skórą
  • 4 duże ziemniaki
  • 500 g młodego bobu
  • 250 g papryczek Padrón (lub innych małych łagodnych papryczek)
  • 200 g kiełbasy chorizo (najlepiej odmiany sarta)
  • klarowane masło
  • oliwa z oliwek
  • suszony cząber
  • sól morska, pieprz

*

PRZYGOTOWANIE


Dorsza oczyść, wysusz papierowym ręcznikiem, pokrój na kawałki i przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw do czasu, gdy sałatka będzie gotowa.

Chorizo pokrój na plasterki i przysmaż na patelni z odrobiną klarowanego masła. Kiełbasę wyjmij, a tłuszcz zostaw. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę, wrzuć je na patelnię, posól i smaż przez około 8-10 minut aż staną się miękkie. Przypraw cząbrem i zdejmij je z patelni. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i wrzuć umyte papryczki Padrón. Podsmaż je przez kilka minut i dobrze posól. Bób ugotuj na półtwardo i zahartuj w zimnej wodzie. Wszystkie składniki na sałatkę połącz ze sobą i podgrzej przed podaniem ryby.

Dorsza podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni z klarowanym masłem, kładąc go skórą do dołu. Podawaj z sałatką.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry pomysł:)taka sałatka na ciepło świetnie musi się komponować z rybką,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie! To fantastyczne połączenie. Gorąco polecam wypróbować :)

      Usuń
  3. Niestety ja nie jestem fanką bobu, ale resztę zjadłabym na pewno!:) Szczególnie tego dorsza<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Angie, szkoda, ale dobrze, że chociaż resztę składników lubisz. No i niech bób będzie z Tobą :D

      Usuń