Leszcz ze szparagami i czarną soczewicą

poniedziałek, 6 czerwca 2016

Leszcz to fajna ryba! Niestety rzadko wykorzystywana przez nas w kuchni. Dlatego postanowiłem przygotować przepis, który może zachęci Was do złapania jej na haczyk. ;) Leszcza upiekłem w piekarniku z odrobiną klarowanego masła i podałem z sałatką z pieczonych szparagów, rzodkiewki i czarnej soczewicy (moje niedawne odkrycie). Całość skropiłem suto sokiem z cytryny. Pysznie i lekko, tak po prostu. ;)



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Leszcz:
  • 4 płaty leszcza
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól morska

Szparagi:
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
Soczewica:
  • 1 szklana czarnej soczewicy
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • kilka rzodkiewek
*

PRZYGOTOWANIE

Leszcz

Leszcza umyj, pozbaw łusek, pokrój na kawałki i umieść w żaroodpornym naczyniu. Klarowane masło rozpuść i polej nim rybę. Całość skrop sokiem z połówki cytryny, drugą połówkę pokrój na plasterki. Leszcza posyp solą morską i natką pietruszki. Delikatnie wymieszaj, aby składniki połączyły się ze sobą i odstaw w chłodne miejsce na godzinę. W tym czasie ugotuj soczewicę. Następnie rybę wstaw wraz ze szparagami do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 20-30 minut.

Soczewica

Szklankę soczewicy przepłucz w zimnej wodzie, a następnie umieść w garnku i zalej 2 szklankami wody. Gotuj ok. 45 minut do miękkości, a następnie wystudź w zimnej wodzie i odcedź.

Z cytryny otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wrzuć je do miseczki i zacznij wlewać powoli oliwę z oliwek, cały czas mieszając łyżeczką, aż powstanie żółta emulsja. Dopraw solą morską i wymieszaj z soczewicą. Dodaj pokrojone w talarki rzodkiewki i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj.

Szparagi

Szparagom odetnij twarde końcówki i obierz do połowy. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą z oliwek. Całość polej odrobiną oliwy, posyp solą morską oraz świeżym (ew. suszonym) oregano. Poukładaj nań plasterki cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 20-30 minut razem z rybą aż staną się miękkie.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. To jak dla mnie świetna obiadowa propozycja - lekka i aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to ekstra! Mnie również bardzo podpasowała, że tak nieskromnie już powiem :D

      Usuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda całość, zdecydowanie skusiłabym się na takie danie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rybka z soczewicą bardzo się lubi-wiem,bo jadłam:)))za to dodatek szparagów jest mi nieznany...jeszcze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No mam nadzieję, że niebawem uda Ci się go poznać ;)

      Usuń