Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą

piątek, 10 czerwca 2016

Sezon na czereśnie trwa w najlepsze! Zaś ja kolejny raz postanowiłem Was trochę zaskoczyć i podać je w formie wytrawnej jako dodatek do mięsa. Słodkie czereśnie, przełamałem różowym octem balsamicznym oraz odrobiną chili. To sprawia, że świetnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert. Jako dodatek wybrałem maślaną polentę, która wspaniale komponuje się z czereśniami. Zapraszam do gotowania! ;)


*

SKŁADNIKI


Roladki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 kostka sera camembert
  • świeży lub suszony rozmaryn
  • 100 g orzechów laskowych
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • kilka wykałaczek

Polenta:
  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 4 szklanki wody
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 100 g tartego parmezanu

Sos czereśniowy:

  • 2 szklanki drylowanych czereśni
  • 4 łyżki kirschu
  • 4 łyżki różowego octu balsamicznego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu, przełamana na pół
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • ½ łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki do podania






*

PRZYGOTOWANIE

Polenta

W garnku zagotuj wodę z solą, bulionem, masłem i kurkumą. Do gotującej się wody wsypuj stopniowo kaszkę, cały czas mieszając. Gotuj prze około 3 minuty. Zdejmij z ognia, dodaj otarty parmezan i wymieszaj. Gorącą polentę przełóż do małej keksówki, posmarowanej uprzednio odrobiną masła. Odstaw na minimum 30 minut. Przed podaniem, polentę krój na plastry i grilluj z obu stron na suchej patelni.


Roladki

Filety umyj i oczyść, następnie przekrój wzdłuż na dwie lub trzy części. Rozbij je tłuczkiem na grubość kilku milimetrów. Posól i popieprz z jednej strony, a następnie posyp rozmarynem. Camembert podziel na kawałki. Na środek każdego przygotowanego filetu połóż kawałek sera, a następnie zawiń roladę, pamiętając, by zawinąć boki do środka. Na koniec zepnij ją wykałaczką. Orzechy utłucz tłuczkiem lub wałkiem, a następnie każdą roladę w nich obtocz. Roladki piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.


Sos czereśniowy

Do rondla lub dużej patelni wsyp czereśnie. Wlej ocet oraz kirsch, wrzuć anyż, cynamon i płatki chili. Gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut, aż czereśnie zmiękną. Wyjmij anyż i cynamon. Skrobię rozrób w 2 łyżkach wody i wlej na patelnię. Mieszając, gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Sos podawaj na ciepło z upieczonymi roladkami oraz grillowaną polentą. Danie posyp również odrobiną pietruszki.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Pysznie ! Zapowiada się bardzo aromatyczne danie, pełne różnych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie powiem, że jest całkiem niezłe :D

      Usuń
  2. O matko,jako to kusi! jak to danie kusiiii!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne danie, kusi już samym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe połączenie. Uwielbiam takie owocowe dodatki do wytrawnych mięz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie fajnie, że udało mi się stworzyć również coś smacznego dla Ciebie :)

      Usuń