Sałatka z pieczonych młodych ziemniaków i bobu

poniedziałek, 20 czerwca 2016

Latem mógłbym się żywić tylko i wyłącznie sałatkami. Wszystkie warzywa na straganach aż się proszą, by wziąć je do koszyka, a następnie w finezyjny sposób ułożyć na sałacie. Lato kocham właśnie za te wszystkie kolory i smaki, których dostarcza nam matka natura. Dzisiejsza sałatka to wbrew pozorom nie tylko zielenina! To przede wszystkim sycące: bób i młode ziemniaki, które czynią z niej pełnowartościowy posiłek. Z powodzeniem możecie ją również podać na grilla - będzie jak znalazł! Duża micha takiej sałatki to porządna dawka szczęścia i witamin. PS. Sałatkę można łatwo zweganizować, zamieniając jogurtowy dressing na oliwę z oliwek i sok z cytryny. Będzie równie pysznie!



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje obiadowe

Sałatka:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • ½ kg bobu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 długi ogórek
  • 2 żółte pomidory śliwkowe
  • 1 główka ulubionej sałaty (u mnie rzymska)
  • ½ pęczku mięty ogrodowej
  • 1 płaska łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Dressing:
  • 1 kubek jogurtu greckiego (400 g)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz










*

PRZYGOTOWANIE

Sałatka

Ziemniaki umyj z ziemi pod bieżącą wodą (nie obieraj). Większe okazy poprzekrawaj na połówki. Włóż je do miski, zalej olejem, posyp solą, tymiankiem oraz płatkami chili i dokładnie wymieszaj. 

Wysyp je następnie na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz około 40 minut w 200°C. W tym czasie ugotuj bób (około 5-7 minut). Następnie schłodź go w zimnej wodzie i obierz.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, pozostałe warzywa umyj. Pomidory pokrój w ósemki, ogórka w kostkę, a sałatę porwij na kawałki. Na każdym talerzu ułóż część sałaty i poukładaj wszystkie pokrojone warzywa. Ziemniaki wyjmij z pieca i wyłóż na sałatkę (możesz je również pokroić na mniejsze cząstki). 

Posyp wszystko świeżo siekaną miętą.

Dressing

Ząbki czosnku zetrzyj na tartce, dodaj do jogurtu i wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Dressingiem polej gotową sałatkę


*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

20 komentarze

  1. Jeszcze nie jadłam bobu w tym roku, ale po zobaczeniu tego przepisu mam ochotę czym prędzej pobiec do warzywniaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, w końcu jedzenie zielonego najbardziej cieszy :D

      Usuń
  3. U nas bób jest ostatnio na topie a taka sałatka jeszcze z młodymi ziemniaczkami musi smakować super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu mamy na niego sezon, więc trzeba korzystać! :D

      Usuń
  4. ta sałatka to poezja... czy mozesz zostać moim prywatnym kucharzem? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w składnikach widzę wszystko to co lubię to i sałatka na bank będzie mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajowa :) tymczasem zajadaliśmy się może mało elegancko samym bobem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam zaraz mało elegancko, ja przy obieraniu bobu do tej sałatki sam zjadłem chyba z połowę :D

      Usuń
  7. Świetna sałatka! Idealnie dopasowana do moich kubków smakowych:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeśli nie zjemy tej całej michy bobu, która czeka na nas w kuchni (a będzie ciężko..) to na pewno spróbujemy Twojej sałatki :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, to mam nadzieję, że uda się Wam zachować chociaż garstkę! :D

      Usuń
  9. Super! Lubię takie niebanalne sałatki :))

    OdpowiedzUsuń