Tort Karmelove - z miłości do solonego karmelu

środa, 1 czerwca 2016

Z tego tortu jestem naprawdę dumny! Stworzyłem go dla pewnej wyjątkowej osoby — Kasi, z którą znamy się od 18 lat. Nasza przyjaźń jest jak ten karmelowy tort — słodka niczym czekolada i choć czasami przychodzą cięższe chwile, to są one niczym ta szczypta soli w solonym karmelu – dodają jej smaku i czynią ją czymś wyjątkowym. Dekorację stworzyłem z ukochanych przez nas dwoje makaroników i popcornu, którym zwykliśmy się zajadać podczas wspólnych seansów filmowych. Kasi tort bardzo posmakował, więc postanowiłem również zrobić coś dla Was i podzielić się chociaż przepisem — to mój prezent na Dzień Dziecka. ;) Ciacho składa się z biszkoptu czekoladowego pieczonego z dodatkiem maślanki (dzięki czemu jest bardzo wilgotny) przełożonego kremem karmelowym, polewy z solonego karmelu i dekoracji z makaroników z nadzieniem waniliowym i z solonym karmelem, popcornu, draży śmietankowych oraz praliny czekoladowej. Czy to nie brzmi cudownie? :D

PS. Zapomniałem o najważniejszym! Zdjęcia tego tortu możecie podziwiać dzięki mojej wspaniałej  i przeukochanej Babci, która po szybkim kursie fotografii (w moim wykonaniu oczywiście), widząc jak bardzo nie radzę sobie sam z bieganiem od statywu do ściany, postanowiła wcielić się w rolę fotografa. I co by nie powiedzieć, sprostała zadaniu wyśmienicie! Chyba już wiem po kim mam ten dryg do zdjęć! Haha :D


*

SKŁADNIKI

na tort w formie o średnicy 18-20 cm

Ciasto kakaowe:
  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 50 g kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 125 ml maślanki
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml wody

Solony karmel:
  • ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • sól morska (ilość wg uznania)

Krem karmelowy:
  • ¾ solonego karmelu z przepisu powyżej
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
Krem waniliowy:

  • 1 laska wanilii
  • 2 żółtka
  • 200 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 20 g mąki pszennej
  • 75 g masła w temperaturze pokojowej


Makaroniki:
  • 30 g + 30 g białek
  • 75 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru pudru 
  • 75 g + 15 g cukru kryształ 
  • 25 ml wody
  • kakao lub barwniki w proszku

Dekoracja:
  • makaroniki
  • popcorn
  • draże śmietankowe
  • pralina toffee

*

PRZYGOTOWANIE


Ciasto kakaowe

Wszystkie składniki suche i mokre połącz w osobnych miskach i wymieszaj. Następnie zawartość obu misek połącz ze sobą, możesz użyć miksera lub po prostu łyżki. Ciasto wylej do formy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Piecz 40-50 minut w 180°C do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie za pomocą noża oddziel ciasto od formy, zdejmij papier ze spodu, odetnij delikatną górkę, aby wyrównać ciasto i podziel na dwa blaty.

Solony karmel

W rondelku umieść wszystkie wymienione składniki (oprócz soli) i wstaw na średni ogień. Gotuj aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru, często mieszając. Następnie zmniejsz ogień na minimum i pozwól karmelowi powoli gęstnieć. Mieszaj go od czasu do czasu. Całkowity czas gotowania powinien wynieść 30-40 minut, aż karmel będzie miał konsystencję gęstego kisielu. Odstaw do przestudzenia, a następnie dopraw solą. Ja wsypuję około ¼ łyżeczki. Karmel wystudź całkowicie.

Krem karmelowy

Masło utrzyj mikserem na biały puch. Następnie powoli wlewaj część karmelu, nie przerywając miksowania. Krem wstaw na kwadrans do lodówki, a następnie zmiksuj ponownie. Gotowy krem powinien być gęsty na tyle, by móc się rozsmarowywać.

Krem waniliowy

W rondlu podgrzej mleko wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj obie mąki i zmiksuj ponownie do gładkości. Rondel ściągnij z ognia, wyjmij laskę wanilii i zacznij powoli dodawać masę, cały czas mieszając energicznie trzepaczką. Garnek wstaw z powrotem na ogień, cały czas mieszaj i gotuj, aż krem zgęstnieje i uzyska konsystencję gęstego budyniu. Następnie przełóż do salaterki, przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Masło utrzyj mikserem na puszystą masę i zacznij dodawać krem łyżka po łyżce. Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, masę odstaw na pół godziny do zgęstnienia w lodówce.

Makaroniki

Makaroniki możesz kupić gotowe lub upiec z przepisu poniżej (wychodzi około 30 sztuk). 

Migdały i cukier puder zmiksuj w malakserze, a następnie przesiej. Połącz z częścią białek (30 g) i odstaw. Cukier kryształ (75 g) wsyp do rondla, połącz z wodą i wstaw na mały ogień. Gotuj, nie mieszając ani razu, aż syrop osiągnie temperaturę 118ºC. W tym czasie ubij białka na sztywno, dodając pod koniec miksowania 15 g cukru. 

Gorący syrop wlewaj bardzo powoli do białek, ubijając je na najmniejszych obrotach miksera. Później miksuj je przez kolejne 5-10 minut, aż błyszcząca beza osiągnie temperaturę pokojową. Bezę dodawaj w trzech partiach do masy migdałowej, za każdym razem dokładnie ją rozprowadzając. Masę podziel na 3 części. Do każdej dodaj odrobinę kakao lub barwnika (brązowy i pomarańczowy), aż uzyskasz żądany kolor i dokładnie wymieszaj. 

Masę umieść w rękawie cukierniczym rozprowadź na silikonowej macie do pieczenia makaroników. Możesz piec je również na niewoskowanym papierze do pieczenia lub macie teflonowej, wtedy uformuj okręgi o średnicy 3-4 cm. Ciasteczka odstaw na 30-60 minut do wysuszenia, aby z wierzchu powstała twarda skorupka. Piecz w 160ºC przez 12-15 minut. Odstaw do wystudzenia, a następnie ściągnij je z maty. Gotowe makaroniki przełóż kremem karmelowym (tylko kilka) i waniliowym (resztę).

Przekładania i dekoracja

Blat posmaruj częścią kremu i przykryj kolejnym kawałkiem ciasta. Boki oraz górę tortu wysmaruj kremem, wyrównując go szpatułką zanurzaną we wrzątku. Tort wstaw do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie podgrzej pozostałą część solonego karmelu w rondlu, ale tylko do momentu, aż stanie się lejący. Rozlej go na górze tortu i szybko (zanim całkowicie zastygnie) ozdób popcornem, makaronikami i cukierkami. Popcorn możesz również polać odrobiną karmelu. Gotowy tort wstaw do lodówki, aby zarówno krem, jak i karmel stężały. Tort przed podaniem dobrze wyjąć na kwadrans z lodówki.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

36 komentarze

  1. Każda moja próba zrobienia makaroników kończyła się fiaskiem - może tym razem się uda! :)
    Ilo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety makaroniki to bardzo kapryśne ciasteczka! Nawet mnie często nie wychodzą, albo część wyjdzie, a część nie. Jednak te na bezie włoskiej (jak w tym przepisie) są najbezpieczniejsze i w 90% przypadków pieką się idealnie. Życzę powodzenia! :)

      Usuń
  2. Twój tort wygląda bajecznie ! Uwielbiam makaroniki, to moje ulubione francuskie ciasteczka, ale przyznam, że jeszcze nie opanowałam dobrze sztuki ich przygotowywania. Ale na bezie włoskiej jeszcze próbowałam, więc na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! <3 Zaś co do makaroników, to mimo że sam upiekłem ich spokojnie kilkaset, to i tak czasem potrafią nie wyjść, więc spokojnie. ;) Jednak metodę na bezie włoskiej śmiało polecam - jest mniej kapryśna niż francuska ;)

      Usuń
  3. Oj brzmi cudownie, a smak kupuję w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda jak.. z obrazka <3 piękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prawdziwa perełka! Brawa dla Twojej Babci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda imponująco! :)

    OLA.P

    OdpowiedzUsuń
  7. haha babcia pierwsza klasa :D no i chętnie bym zajrzała do wnętrza tortu :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze zrobi mi konkurencję! Haha, bo nie dość, że w gotowaniu lepsza, to jeszcze jakie zdjęcia potrafi zrobić! :D A wnętrze niestety pozostanie tajemnicą, tort był prezentem, więc nie mi było dane się nim podzielić :(

      Usuń
  8. Tort wygląda bosko!:) Ciekawa jestem takiego połączenia smaków:D
    Masz bardzo utalentowaną babcię;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem! Jest zdolna jak mało kto! ;) A połączenie jest pycha, polecam wypróbować! ;)

      Usuń
  9. Ten tort zadowoli każdego! Ty spisałeś się słodko a Babcia na medal :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwójnie dziękuję w imieniu swoim i Babci! ;)

      Usuń
  10. O takim torcie marzymy na urodziny! ;) A w sumie to jeszcze żadna z nas takowego nigdy nie dostała.. Z Twoim przepisem zrobimy go sobie same :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie sprawdza się tu stara prawda - jeśli chcesz dostać coś fajowego, to najlepiej zrób to sobie ten prezent sam! :D Będę czekał na Wasze efekty! Koniecznie się nim pochwalcie, jeśli uda się Wam go upiec ;)

      Usuń
  11. Bajeczny ! Istna rozpusta dla oka i języka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma się rozumieć, jak już szaleć to szaleć! :D

      Usuń
  12. Bajeczny torcik, słodka pokusa na weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękny tort i ten solony karmel cudo :):) a zdjęcia wspaniałe widać, że babcia ma talent, pozdrowienia dla niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Solony karmel to najlepszy cukierniczy wymysł, jaki kiedykolwiek powstał! :D Och ma i to wielki! Pozdrowienia oczywiście przekażę! ;)

      Usuń
  14. Ale wypasiony tort! wygląda przepięknie,zauroczył mnie do tego stopnia,że nie zauważyłam ze ozdabia go popcorn myśląc,że to kwiaty:)))Babcia ma talent,brawo:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, w sumie kwiaty to też fajny pomysł na dekorację - wykorzystam je może przy następnym torcie! Ma, to pewne, może nawet po niej go odziedziczyłem (choć trochę), haha :D

      Usuń
  15. Przewspaniały! :D I jeszcze ten popcorn udający kwiaty białego bzu :D
    Brawa dla Pani Babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawa przekazuję, a za komplement w stronę tortu dziękuję :)

      Usuń