3,6K
Mimo że gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — ajoblanco stanowiło jeden z podstawowych posiłków w tym regionie. Oczywiście chleb nasączony oliwą i octem, następnie zagęszczony migdałami i przyprawiony czosnkiem to spuścizna po średniowiecznych wpływach kultury muzułmańskiej. Dziś ajoblanco jest jednym z typowych dań w andaluzyjskich prowincjach i w każdej przyrządzane jest w nieco odmienny sposób. W oryginale zupę podaje się z białymi winogronami odmiany muscat (szczególnie w Maladze) oraz często jabłkiem lub melonem, które mają łagodzić smak czosnku. Ja zaś postanowiłem dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników.
Mimo że gazpacho jest obecnie bardziej znane, to tak naprawdę ajoblanco jest protoplastą andaluzyjskich chłodników. Zanim do Europy przypłynęły warzywa z nowego świata — pomidory, czy papryka — ajoblanco stanowiło jeden z podstawowych posiłków w tym regionie. Oczywiście chleb nasączony oliwą i octem, następnie zagęszczony migdałami i przyprawiony czosnkiem to spuścizna po średniowiecznych wpływach kultury muzułmańskiej. Dziś ajoblanco jest jednym z typowych dań w andaluzyjskich prowincjach i w każdej przyrządzane jest w nieco odmienny sposób. W oryginale zupę podaje się z białymi winogronami odmiany muscat (szczególnie w Maladze) oraz często jabłkiem lub melonem, które mają łagodzić smak czosnku. Ja zaś postanowiłem dokonać małego mariażu z burakiem oraz koperkową oliwą, nawiązując tym samym do polskich tradycji kulinarnych i naszych rodzimych chłodników.
SKŁADNIKI
- 200 g migdałów
- 200 g czerstwej bagietki
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek + 3 łyżki
- 30 ml octu winnego
- 1 litr lodowatej wody
- sól do smaku
- 2 ugotowane buraki
- 1 łyżka posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE
- Migdały zalej wrzątkiem, odstaw na 5 minut, wypłucz i obierz. Następnie zalej je ponownie zimną wodą i odstaw na całą noc.
- Następnego dnia odlej wodą, a migdały wrzuć do kielicha blendera razem z ząbkami czosnku, oliwą z oliwek, winnym octem, namoczoną uprzednio w wodzie bagietką i litrem wody. Miksuj przez kilka minut, aż składniki będą dobrze zmielone. Dopraw solą.
- Buraki pokrój w kostkę. Koperek zmiksuj z pozostałą oliwą. Chłodnik przełóż na talerze i podawaj z burakami oraz koperkową oliwą.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
8 komentarzy
Sto lat nie jadłam tej zupy i nigdy nie robiłam jej sama, może teraz się odważę 😉 wygląda extra!
Uważam, że nie ma na co czekać. W końcu to bardzo proste danie i wspaniałe na gorące dni 🙂
Pyszności 🙂
Pewnie! 😉
to coś nowego i intrygującego i chętnie bym takiej zupki spróbowała 🙂
Polecam wypróbować przepis 😉
Już kilka razy przymierzałam się do zrobienia, ale jakoś nie zrobiłam. Teraz czuję się bardziej zmobilizowana 🙂
Mam nadzieję, że w końcu Ci się uda! 😉