Carpaccio z buraka z jeżynami i grillowanym serem halloumi

wtorek, 9 sierpnia 2016

Kiedyś w książce Marty Dymek przeczytałem o tym genialnym połączeniu kwaśnych jeżyn ze słodkimi burakami. Rozmarzyłem się wtedy na samą myśl i jeszcze tego samego dnia ruszyłem na poszukiwania jeżyn, niestety okazało się, że już było po sezonie i musiałem obyć się smakiem. Przepis siedział gdzieś zaszufladkowany w mojej głowie, czekając kolejnego lata i gdy tylko pewnego sierpniowego poranka podarowano mi całą kobiałkę jeżyn z domowego ogródka, wiedziałem już, do czego część zostanie spożytkowana. W okamgnieniu odpaliłem piekarnik, zawinąłem w folię buraki i upiekłem je do miękkości, później pokroiłem je na cienkie plasterki i ułożyłem niezgrabnie na rukoli razem z cypryjskim serem halloumi, który czekał na dobry moment w lodówce już od jakiegoś czasu. Całość polałem balsamicznym octem i olejem z pestek z dyni i... gdy tylko spróbowałem pierwszy kęs, doznałem nieprawdopodobnej euforii... warto było czekać!



*

SKŁADNIKI


  • 100 g rukoli
  • 200 g jeżyn
  • 3 upieczone lub ugotowane do miękkości buraki
  • 200 g sera halloumi
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 80 ml oleju z pestek dyni

*

PRZYGOTOWANIE

Rukolę umyj, osusz i wyłóż na talerz. Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż na rukoli wraz z jeżynami. Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na złoto z obu stron (możesz użyć do tego celu patelni lub grilla elektrycznego). Umieść go na sałatce. Ocet balsamiczny wlej do naczynia i zacznij powoli dolewać oleju z pestek dyni, energicznie mieszając. Dressingiem polej gotową sałatkę.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

18 komentarze

  1. Na połączenie jeżyn z burakami byśmy nigdy nie wpadły :D Bardzo ciekawy zestaw smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Na szczęście są tacy, którzy wpadli i podzielili się tym z innymi :D

      Usuń
  2. To rzeczywiście ciekawe połączenie smaków - jeszcze z tą rukolą i halloumi. Jestem ciekawa rezultatu końcowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tego trzeba spróbować, bo żadne słowa nie opiszą tego połączenia :)

      Usuń
  3. Chyba dam serowi kolejną szansę,bo narobiłeś mi smaka na taką przystawkę:)raz spróbowałam,ale chyba go źle potraktowałam i był bardzo niesmaczny:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halloumi niesmaczny? Niemożliwe! Musiałaś zrobić jemu jakąś krzywdę! :P Sam w sobie, w tostach czy grillowany jest niesamowicie smaczny. Daj mu kolejną szansę, koniecznie ;)

      Usuń
  4. Za jeżynami nie przepadam, ale za resztą składników jak najbardziej, więc wybaczyłabym obecność tych kwaśnych owoców:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj jeżyny grają znaczącą rolę, ale myślę, że jeśli ich nie lubisz, to możesz je ewentualnie zastąpić malinami. Też powinno być bardzo smacznie :)

      Usuń
  5. A u mnie krzaczek jeżyn pięknie się prezentuje w ogrodzie. Już wiem, do czego je wykorzystam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę zaszczycony jeżeli jeżyny z Twojego krzaczka pojawią się w moim daniu :)

      Usuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie :-) uwielbiam jeżyny :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę "upolować" jeżyny, bo to carpaccio wygląda fenomenalnie. Bardzo ciekawy jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest niesamowity! Sam nie wierzyłem, że to połączenie jest tak dobre, aż nie spróbowałem :D

      Usuń
  8. jeżyny i buraki?
    intrygujące na tyle, że chyba sie skuszę:)
    gorzej będzie ze serem, mogę go zamienić na inny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że najlepiej naszym polskim oscypkiem - tym białym, niewędzonym. Można też wykorzystać ser kozi twardy lub w roladzie - będzie pasował, ale wtedy już trzeba pominąć etap grillowania. ;)

      Usuń