Ekspresowa pizza z chlebków naan z mozzarellą i chorizo

wtorek, 16 sierpnia 2016

O tym, jak bardzo kocham pizzę z chlebków naan już Wam kiedyś pisałem. Uważam, że po prostu nie ma lepszego sposobu na rozprawienie się z „pizzowym głodem” (czyt. nieprzerwaną ochotą na pizzę, która nie daje nam myśleć o czymkolwiek innym. W takiej sytuacji większość z nas sięga zwykle po telefon, mówiąc: „halo, czy tu pizza?” i czekając na dostawę, czujemy, jak skręca nam już żołądek na myśl o placku z ciągnącym się serem. Ja robię wtedy coś zgoła innego. Wyciągam przygotowane na takie dramatyczne chwile chlebki naan z zamrażarki, smaruję je passatą i wrzucam na górę to, co akurat się nawinie. Potem hop do piekarnika, kilka minut i pizza gotowa! Podczas jednej z takich skręcającej żołądek chwil z lodówki spojrzał na mnie (albo raczej ja na niego) kawałek chorizo. Długo się nie zastanawiając, skroiłem kiełbaskę i podałem ją z czarnymi oliwkami. Pizza w hiszpańskim stylu gotowa! ¡Olé! A w czasie, gdy się piekły, zająłem się już lekturą ulubionego magazynu kulinarnego. Co by nie powiedzieć — przygotowanie obiadu w kwadrans daje nam duuużo wolnego czasu dla siebie. ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 pizze

  • 4 chlebki naan
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • 200 g chorizo
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • kilka czarnych oliwek
  • kilka suszonych pomidorów
  • suszone oregano
  • świeże oregano
  • sól do smaku
*

PRZYGOTOWANIE


Chorizo pokrój w talarki i przysmaż na patelni. Następnie wyjmij kiełbasę, a na wytopionej oliwie przysmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wlej passatę i delikatnie zredukuj. Sos przypraw solą i suszonym oregano do smaku.

Chlebki naan posmaruj sosem i ułóż nań plasterki chorizo, pokrojone oliwki oraz pomidory i porwaną mozzarellę. Naan ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C. Piecz 6-8 minut, aż ser się roztopi (jeżeli używasz mrożonych, to trochę dłużej: 15-20 minut). Posyp świeżo posiekanym oregano i podawaj od razu.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Swietny pomysl! Kilka chwil i prawdziwa uczta gotowa :) My czesto objadamy sie takimi chlebkami tak po prostu (kiedy zrobie je do curry z duzej porcji:) upieczonymi w piekarniku i tylko posypanymi przyprawami. W jaki sposob mrozisz chlebki naan?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak po prostu też świetnie smakują. Uwielbiam je z odrobiną masła :D A mrożę wkładając po prostu do zamrażarki każdy chlebek osobno w foliowym worku, albo pudełku.

      Usuń
  2. Pizza z chlebków Naan zawsze kojarzy mi się z Nigellą :D Jak je gdzieś dorwę w końcu to muszę wypróbować :> Świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taaak, to ona mnie tym pomysłem zaraziła :D Już kiedyś właśnie o tym pisałem :D Dziękuję ;) Jeśli nie dorwiesz, to można nawet upiec samemu - to wcale nie jest takie trudne. Może któregoś razu przygotuję również przepis na bloga ;)

      Usuń
  3. Wygląda przepysznie:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Bardzo sprytny i apetyczny sposób na pyszne i szybkie danie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domową pizzę :) A jeszcze jak jest ekspresowa, to w ogóle się cieszę - im szybciej się można do niej dobrać, tym lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święte słowa! :D Gdyby nie fakt, że ciasto na pizzę musi urosnąć, to chyba jadłbym ją codziennie :D

      Usuń
  6. Sprawne i smakowite rozwiązanie problemu:)

    OdpowiedzUsuń