Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

wtorek, 2 sierpnia 2016

Kurki obecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy sos kurkowy, pachnący rozmarynem. Wprost idealnie komponuje się on z rozpływającymi się w ustach polędwiczkami wieprzowymi i delikatnym purée ziemniaczanym. Danie podałem z pękiem pieczonych warzyw korzeniowych. Brzmi pysznie? No to do dzieła!

PS. Danie powstało na specjalne życzenie Gruszka i pietruszka — fantastycznej inicjatywy, wspierającej lokalnych rolników i dostarczającej prosto pod Wasze drzwi znakomite ekologiczne produkty. Więcej o inicjatywie i o tym, jak zamówić skrzynkę skomponowaną przeze mnie przeczytacie pod przepisem.


*

SKŁADNIKI


Polędwiczki:
  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • czarny pieprz
  • sól morska

Sos kurkowy:
  • 200 g kurek
  • 1 biała cebula
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 200 ml mleka kokosowego*
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej*
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
Purée ziemniaczane:
  • 600 g ziemniaków
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej*
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Pieczone warzywa:
  • kilka pietruszek
  • kilka marchewek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki soli



*

PRZYGOTOWANIE 

Sos kurkowy

Kurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć kurki oraz rozmaryn. Całość duś około 10 minut, później wlej mleko kokosowe i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj. Sos przypraw solą i pieprzem do smaku.

Purée ziemniaczane

Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź i następnie dodaj kokosową śmietankę. Miksuj blenderem na purée. Przypraw gałką muszkatołową do smaku. Gotowe purée rozsmaruj na talerzu.


Pieczone warzywa

Marchew i pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob i umyj. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę z oliwek oraz miód i posól. Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Polędwiczki

Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i posiekanym rozmarynem. Odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć nań polędwiczki. Smaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Następnie naczynie wyjmij, a polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry. Ułóż je na ziemniaczanym purée i podawaj z sosem kurkowym oraz pieczonymi warzywami.

*Jak zauważyliście w miejscach, w których tradycyjnie występuje nabiał lub mąka pszenna, wprowadzam zdrowe zamienniki, pozwalające uczynić dietę bardziej fit i pełnowartościową. To znak nowych zmian na blogu, które myślę, że z czasem staną się czymś naturalnym. Oczywiście nie namawiam Was do rezygnacji z tych produktów — mleko kokosowe ze spokojem możecie zamienić na śmietankę 30%, o ile macie ją z pewnego źródła, tj. na przykład z ekologicznych gospodarstw.

 *



*

Zachęceni przepisem? Chcielibyście go wypróbować, korzystając ze zdrowej żywności dostarczonej prosto od lokalnych dolnośląskich gospodarstw? To mam dla Was coś ekstra!

Specjalnie dla Gruszka i pietruszka stworzyłem unikalną skrzynkę, w której znajdziecie m.in. ekologiczne polędwiczki wieprzowe, kurki, świeże warzywa prosto z pola, wiejskie jaja, mnóstwo przypraw i wiele, wiele więcej. Pełny skład skrzynki możecie zobaczyć tutaj. Oprócz wspaniałych produktów dostaniecie również 4 wyjątkowe przepisy ode mnie, do których składniki Gruszka i pietruszka dostarczy prosto pod Wasze drzwi! Rezerwujcie, czekajcie na dostawę i gotujcie!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Wspaniała propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mega apetycznie :) pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Puree chętnie zrobię,z tym kokosowym dodatkiem brzmi interesująco:)Całość wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Purée z dodatkiem mleka kokosowego jest przepyszne - gorąco polecam! ;)

      Usuń
  5. Gruszka i pietruszka - bardzo fajna inicjatywa :) My tez zajadamy się teraz kurkami - głównie w jajecznicy lub sosie śmietanowym z ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - to świetna inicjatywa, dlatego z ogromną przyjemnością przyłączyłem się do ich projektu. :) Och tak, nie ma to jak jajecznica z kurkami. Coś niesamowitego! <3

      Usuń