SKŁADNIKI
Polędwiczki:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka klarowanego masła
- czarny pieprz
- sól morska
Sos kurkowy:
- 200 g kurek
- 1 biała cebula
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 200 ml mleka kokosowego*
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej*
- 1 łyżka klarowanego masła
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
Purée ziemniaczane:
- 600 g ziemniaków
- 3 łyżki śmietanki kokosowej*
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Pieczone warzywa:
- kilka pietruszek
- kilka marchewek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Sos kurkowy
- Kurki delikatnie obierz i przepłucz pod dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć kurki oraz rozmaryn. Całość duś około 10 minut, później wlej mleko kokosowe i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody i energicznie zamieszaj.
- Sos przypraw solą i pieprzem do smaku.
Purée ziemniaczane
- Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedź i następnie dodaj kokosową śmietankę.
- Miksuj blenderem na purée. Przypraw gałką muszkatołową do smaku. Gotowe purée rozsmaruj na talerzu.
Pieczone warzywa
- Marchew i pietruszkę pozbaw natki, delikatnie oskrob i umyj. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę z oliwek oraz miód i posól.
- Wymieszaj dokładnie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 30-45 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Polędwiczki
- Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie natrzyj solą morską, czarnym pieprzem utłuczonym uprzednio w moździerzu i posiekanym rozmarynem. Odstaw na pół godziny.
- Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć nań polędwiczki. Smaż je na złoto z obu stron (po ok. 2 min) i wstaw do żaroodpornego naczynia. Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.
- Następnie naczynie wyjmij, a polędwiczki odstaw do odpoczęcia na 10 minut i pokrój na plastry. Ułóż je na ziemniaczanym purée i podawaj z sosem kurkowym oraz pieczonymi warzywami.
UWAGI
*Jak zauważyliście w miejscach, w których tradycyjnie występuje nabiał lub mąka pszenna, wprowadzam zdrowe zamienniki, pozwalające uczynić dietę bardziej fit i pełnowartościową. To znak nowych zmian na blogu, które myślę, że z czasem staną się czymś naturalnym. Oczywiście nie namawiam Was do rezygnacji z tych produktów — mleko kokosowe ze spokojem możecie zamienić na śmietankę 30%, o ile macie ją z pewnego źródła, tj. na przykład z ekologicznych gospodarstw.
Zachęceni przepisem? Chcielibyście go wypróbować, korzystając ze zdrowej żywności dostarczonej prosto od lokalnych dolnośląskich gospodarstw? To mam dla Was coś ekstra!
Specjalnie dla Gruszka i pietruszka stworzyłem unikalną skrzynkę, w której znajdziecie m.in. ekologiczne polędwiczki wieprzowe, kurki, świeże warzywa prosto z pola, wiejskie jaja, mnóstwo przypraw i wiele, wiele więcej. Pełny skład skrzynki możecie zobaczyć tutaj. Oprócz wspaniałych produktów dostaniecie również 4 wyjątkowe przepisy ode mnie, do których składniki Gruszka i pietruszka dostarczy prosto pod Wasze drzwi! Rezerwujcie, czekajcie na dostawę i gotujcie!
12 komentarzy
Wspaniała propozycja na obiad 🙂
Cieszę się, że tak myślisz 🙂
Wygląda mega apetycznie 🙂 pozdrawiam, Beata
Bardzo mi miło i również pozdrawiam! 🙂
Bardzo apetyczny obiadek:)
Dziękuję 🙂
Puree chętnie zrobię,z tym kokosowym dodatkiem brzmi interesująco:)Całość wygląda przepysznie:)
Purée z dodatkiem mleka kokosowego jest przepyszne – gorąco polecam! 😉
Gruszka i pietruszka – bardzo fajna inicjatywa 🙂 My tez zajadamy się teraz kurkami – głównie w jajecznicy lub sosie śmietanowym z ziemniakami.
To prawda – to świetna inicjatywa, dlatego z ogromną przyjemnością przyłączyłem się do ich projektu. 🙂 Och tak, nie ma to jak jajecznica z kurkami. Coś niesamowitego! <3
Ile porcji zakłada przepis? 🙂
2 porcje dla bardzo głodnych osób lub 3 normalne. 😉 Już dopisałem do przepisu, dzięki za zauważenie braku tej informacji 😉