Terrina na białym winie z owocami lata

piątek, 12 sierpnia 2016

Jak można całe lato zamknąć w jednym deserze? Na przykład robiąc taką oto galaretkę na białym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;)


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 28 cm


  • 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem)
  • 1-3 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 nektaryny
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 300 g białych winogron
  • 300 g malin
  • 200 g jeżyn
  • 100 g czerwonych porzeczek
*

PRZYGOTOWANIE


Do rondelka wlej wino, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia.

Wszystkie owoce umyj. Winogrona poprzekrawaj na połówki, nektaryny oddziel od pestek i pokrój w ósemki. Owoce delikatnie ułóż w okrągłej silikonowej formie (możesz użyć także szklanej misy). Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Następnie wyjmij na paterę i podawaj. (Jeśli używasz formy silikonowej, to z wyjęciem nie będzie najmniejszego problemu, formę szklaną zaś należy wstawić na chwilę do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach).

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

19 komentarze

  1. Te owoce wyglądają jak zamknięte w szkle :-). Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudo. to musi być dobre :D i jakie orzeźwiające !

    OdpowiedzUsuń
  3. Terrina nigdy nie kojarzyła mi się z galaretką i owocami - zawsze warzywna, albo mięsna. Świetny pomysł na przełamanie klasycznego francuskiego przepisu :) Delicieuse ! :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Merci beaucoup! :) Wydaje mi się, że czasami trzeba przełamywać konwencje ;)

      Usuń
  4. Galaretki wręcz kochamy ale taką z % to już nie koniecznie jednak znamy wiele osób, które by się nią chętnie poczęstowały :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zagotowaniu wina alkohol w dużej mierze odparowuje, więc procentami bym się nie martwił :P Zaś zostaje fajny winny posmak, który doskonale przełamuje słodycz owoców ;)

      Usuń
    2. No właśnie ten winny posmak nie dla nas :P Alkohol nawet w zapachu nam przeszkadza :D

      Usuń
  5. Jak tu pięknie, letnio i owocowo! Świetny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pięknie wygląda:) Jadłabym bez opamiętania!

    OdpowiedzUsuń