Tort „Pożegnanie lata”

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Koniec sierpnia zwiastuje już nieubłaganą jesień. W ostatnich promieniach letniego słońca dojrzewają jeszcze na krzakach spokojnie jeżyny. Owoce proszą się już o ich zahibernowanie w słoikach na zimowy czas. Wieczory stają się chłodne i coraz przyjemniej sięga się po herbatę, której akompaniują pachnące kanikułą ciasta. Korzystając jeszcze z tego, co daje nam w tym okresie natura, warto upiec tort pełen letnich skarbów: cierpkich jeżyn, kwaśnych porzeczek, słodkich borówek i oblanych czerwienią malin, które skąpane w bitej śmietanie i ukryte między lekkim jak puch biszkoptem, staną się prawdziwym ukoronowaniem lata.


*

SKŁADNIKI

na tortownicę o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Bita śmietana:
  • 600 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru



Poncz:
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki miodu
  • 100 ml ciepłej wody

Dodatki:
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 300 g jeżyn
  • 300 g malin
  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 4 bezy
  • kilka listków świeżej mięty
*

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt

Białka oddziel od żółtek. Wrzuć je do dużej misy i ubij ze szczyptą soli na sztywno. Następnie powoli zacznij dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Do piany dodawaj kolejno żółtka, cały czas miksując. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj w osobnym naczyniu, a następnie przesiej. Mąkę dodawaj stopniowo do piany, mieszając łyżką delikatnie w jedną stronę. Gotową masę umieść w tortownicy z położonym na spód papierem do pieczenia. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160ºC i piecz przez 30-40 minut do suchego patyczka. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw biszkopt do wystygnięcia. Ciasto delikatnie oddziel nożem od formy za pomocą noża, a następnie podziel na 4 blaty. (Więcej rad jak upiec perfekcyjny biszkopt znajdziesz tutaj).

Bita śmietana

Kremówkę ubij na sztywno, dodając stopniowo pod koniec ubijania cukier puder i serek mascarpone.

Poncz

W wodzie rozpuść miód, wlej sok z cytryny i wymieszaj.

Tort

Ułóż pierwszy blat na paterze lub talerzyku. Nasącz go częścią ponczu, a następnie posmaruj jedną czwartą bitej śmietany. Równomiernie rozłóż wszystkie owoce i pokrusz nań kawałki bezy. Czynność powtórz z kolejnymi blatami. Wierzch tortu udekoruj dodatkowo listkami mięty.

*






Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Jestem w depresji (jak każdy nauczyciel na koniec wakacji:) i taki tort by mnie z pewnością pocieszył:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, zdecydowanie! Uważam, że uczniowie powinni przynosić takie ciasta na pocieszenie na początek roku, zamiast kwiatów na jego zakończenie, haha ;D

      Usuń
  2. Nie chcę się jeszcze żegnać z latem. Ale kawałek tego tortu zjadłabym z przyjemnością :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że jeszcze trochę będzie nam danie się nam nim cieszyć, ale warto chociaż zawczasu pożegnać się z letnimi owocami ;)

      Usuń
  3. Tak bardzo by się chciało móc jeść taki tort przez cały rok a nie tylko w sezonie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale czy wtedy tak samo zawsze dobrze by smakował? Myślę, że sezonowość to duży plus. Dzięki temu zawsze z wytęsknieniem czekamy na wysyp owoców, a tak, by nam się one po prostu znudziły. :)

      Usuń
  4. Cudny tort, lato zostanie nim pożegnane po królewsku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, to niski ukłon w jego stronę, żeby za rok równie mocno nas cieszyło :)

      Usuń
  5. Tort wygląda wspaniale! Idealne pożegnanie lata:D

    OdpowiedzUsuń
  6. To rzeczywiście pożegnanie lata - wszystko co dobre, sezonowe, znalazło się w tym torcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki też był mój cel. Zamknąć w tym torcie całe lato i zachować do przyszłego roku, przynajmniej na zdjęciach ;)

      Usuń
  7. Przepiękny wypiek :) bardzo dopracowany, do tego zdjęcia są również cudowne. Ale trochę przeraziła mnie nazwa... eh... lato się już kończy. Pozdrawiam cieplutko :)
    Zapraszam również do mnie -> http://kucharzowanienamaxa.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo jest mi miło. Może jeszcze się nie kończy, ale niestety już bliżej niż dalej, więc warto korzystać z tych ostatnich promieni słońca ;)

      Usuń
  8. Cudne pożegnanie lata, słoneczne, pyszne i pełne kolorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu nasze piękne lato chyba zasłużyło sobie na takie pożegnanie, co nie? ;)

      Usuń
  9. Takie pożegnanie to ja rozumiem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, jak szaleć z imprezą pożegnalną, to na całego! :D

      Usuń
  10. Ależ bogactwo Takie pożegnania to ja rozumiem, jak już to na 200%

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tegoroczne lato zasłużyło sobie, aby się z nim pożegnać na bogato ;)

      Usuń