Fit tarta bez pieczenia z musem malinowym i białą czekoladą z kokosa

wtorek, 20 września 2016

Czy istnieją słodycze bez wyrzeczeń? Pewnie! Wystarczy odrobina wyobraźni, kilka wartościowych produktów, chwila spędzona w kuchni i voilà! Zdrowa tarta bez cukru, glutenu i laktozy gotowa! Co więcej, by ją zrobić nie trzeba być ani mistrzem cukiernictwa, ani nawet odpalać piekarnika. To banalnie poste ciacho nie tylko wyśmienicie smakuje, ale jest również pełne cennych składników odżywczych. Klasyczny kruchy spód zastąpiłem w tym przepisie amarantusem ekspandowanym i daktylami, malinowy dżem pełen cukru zamieniłem na lekki mus z nasionami chia, zaś białą czekoladę przygotowałem, topiąc blok kokosowy i aromatyzując go wanilią. Ciasto totalnie wymiata! Wypróbujcie koniecznie!


*

SKŁADNIKI

na foremkę o średnicy 20 cm
(8 porcji)

Spód:
  • 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • ¾ szklanki daktyli
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Mus malinowy:
  • 350 g malin
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 łyżeczki erytrytolu
Biała czekolada:
  • 200 g bloku kokosowego (100% miąższu z kokosa)
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka erytrytolu

Dodatkowo:
  • maliny do przybrania
*

PRZYGOTOWANIE

Spód

Daktyle namocz przez noc w zimnej wodzie lub zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Odlej wodę i zmiksuj na purée. Połącz z amarantusem i płynnym olejem kokosowym. Zagnieć i masą wyłóż spód i boki foremki na tartę. Wygładź szpatułką i włóż do lodówki do czasu przygotowania musu.

Mus malinowy

Maliny zmiksuj blenderem na purée. Przelej do rondelka i wsyp nasiona chia oraz erytrytol. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok. 15-20 minut. Odstaw do przestudzenia, a gotowym musem wyłóż spód, wyrównaj.

Biała czekolada

Blok kokosowy podgrzej w rondelku na małym ogniu wraz z przeciętą na pół laską wanilii. Posłódź erytrytolem i wylej na malinowy mus. Wstaw do lodówki na kilka godzin.

*




*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

32 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Można go kupić w Kuchni Świata i w sklepach z azjatycką żywnością. We Wrocławiu jest na pewno w Renomie i Magnolii.

      Usuń
    2. A czym można go zastąpić? wiem,że smak się zmieni,ale nie jestem w stanie zdobyć bloku kokosowego,a na tartę mam chrapkę:)

      Usuń
    3. Można wykorzystać śmietankę kokosową (zebraną z góry schłodzonej puszki z mlekiem kokosowym). Będzie miała bardziej kremową konsystencję i delikatniejszy smak, ale też się idealnie nada. ;)

      Usuń
    4. Super,jestem akurat w posiadaniu takiego produktu:)dziękuję:)

      Usuń
  2. O tak! Wygląda przesmacznie :D to lubię, słodycze bez wyrzutów sumienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Prawda, że takie łakocie są super? :D

      Usuń
  3. Ciasto prezentuje się pysznie :) Poza tym jest takie estetyczne i eleganckie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki wykwintny deser! :) Dla mnie rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. cudna tarta! poszukam bloku kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Bo to cudowny zamiennik białej czekolady! ;)

      Usuń
  6. Cudna ta tarta :-). Rozejrzę się za tym blokiem kokosowym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozejrzyj się, bo warto - smakuje wprost genialnie! :)

      Usuń
  7. Tarta wymiata, ponieważ nie lubię białej czekolady to idealna propozycja dla mnie. O bloku kokosowym jeszcze nie słyszałam - nigdy na niego nie wpadłam, ale jeśli można go zastąpić to super - mleka kokosowego u mnie pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mega się cieszę! :D Ja jestem ogromnym fanem białej, chociaż przeraża mnie ta ilość cukru, którego dodatkowo nie jem ostatnio. Dlatego bardzo się cieszę, że odkryłem blok - smakuje bardzo podobnie, a nie jest taki obrzydliwie słodki. Jest delikatny i kremowy. Gorąco polecam poszukać, ale oczywiście mleko kokosowe równie dobrze się sprawdzi ;)

      Usuń
  8. Mogłabym jeść takie desery trzy pięć razy dzienne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięć! Zdecydowanie pięć :)

      Usuń
    2. Haha, wielkie <3 za ten moment wahania! Też myślę, że 5! I wiesz co jest w tym najlepsze? Taki deser spokojnie można! ;)

      Usuń
  9. Pysznie wygląda i to bez pieczenia :) Świetny pomysł na białą czekoladę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! A ta biała czekolada to moje ostatnie odkrycie, mam ochotę teraz wszystko nią polewać :D

      Usuń
  10. kusisz tym ciachem! :) takie fit słodycze zawsze mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się mega cieszę! Postaram się, aby było ich na blogu coraz więcej :)

      Usuń
  11. miałam spytać o ten kokosowy blok, ale już doczytałam w komentarzach:)
    pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam zakup kokosowego bloku - jest nieziemski w smaku! ;)

      Usuń
  12. Super tort :) mówiąc szczerze, nie lubię czasami używać piekarnika, więc ten przepis idealnie się sprawdzi :) Pięknie wygląda i zapewne nieziemsko smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie o tym pomyślałem, tworząc ten przepis - czasami zwyczajnie się nie chce odpalać piekarnika, nawet mnie :D Dziękuję bardzo :)
      PS. To tarta ;)

      Usuń
  13. Bardzo spodobał mi się ten przepis :) Piękne zdjęcia, widać ogrom pracy włożonej w ten post. Jak myślisz, można by zrobić takie ciacho w wersji jesiennej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, ale to bardzo się cieszę! :) Co do wersji jesiennej, to polecam zrobić wersję ze śliwkami. Jest boska! Nawet nie wiem, czy nie lepsza od malinowej. ;) Smażymy powidła, dodając pod koniec nasiona chia i ksylitol. A na wierzch można przygotować polewę z dodatkiem kakao (nawet na mleku kokosowym, zamiast bloku). Całość wystarczy ozdobić suszonymi śliwkami i voilà - jesienne ciacho gotowe! :D

      Usuń