Galaretka kawowa na mleku migdałowym

sobota, 22 października 2016

Jednym z moich ulubionych napojów jest latte na mleku migdałowym. Pomyślałem sobie — czemu nie spróbować podać go w formie lekkiej galaretki, ozdobionej czapą z bitej śmietany i zaserwować z jakimiś sezonowymi owocami. Wyszedł fajny orzeźwiający i pobudzający do działania deser. Oczywiście przepis możecie potraktować jako inspirację i przygotować taką galaretkę z użyciem mleka kokosowego lub tradycyjnego. Myślę również, że fantastycznie sprawdzi się tutaj niesłodzone mleko skondensowane — sam mam już ochotę zrobić alternatywną wersję. ;) Żelatynę w wersji wegańskiej można oczywiście zastąpić agarem. A i jeszcze jedna ważna informacja — koniecznie wykorzystajcie jakąś dobrą kawę (najlepiej z lokalnej palarni) i niech to nie będzie rozpuszczalna ze słoika. ;)



*

SKŁADNIKI

na 4 porcje w 300 ml szklankach


  • ok. 600 ml mleka migdałowego*
  • ok. 500 ml świeżo zaparzonej kawy**
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • miód (opcjonalnie)
  • 200 ml śmietanki kokosowej
  • kostka czekolady 90% kakao
  • 1 świeża figa
*

PRZYGOTOWANIE


Jedną łyżeczkę żelatyny zalej łyżką zimnej wody, a następnie 2 łyżkami wrzątku, wymieszaj, aż się rozpuści. Żelatynę wymieszaj z 300 ml mleka migdałowego, opcjonalnie dodaj odrobinę miodu i wlej do szklanek. Odstaw aż galaretka lekko stężeje. Czynność powtarzaj z różnymi proporcjami mleka migdałowego i kawy. U mnie warstwy kolejno zawierają: 200 ml mleka + 100 ml kawy, 100 ml mleka + 200 ml kawy, a ostatnia to 200 ml kawy. Odstaw do stężenia na kilka godzin.

Po tym czasie ubij kokosową śmietankę i udekoruj nią wierzch galaretek. Na tartce zetrzyj czekoladę i posyp nią deser. Podawaj z plasterkami figi pokrojonej w plasterki.

*Zamiast mleka migdałowego możesz również użyć kokosowego lub tradycyjnego krowiego. Świetnie sprawdzi się również niesłodzone mleko skondensowane.

**Kawę najlepiej zaparzyć mocną np. w kawiarce, szczególnie do warstw z mlekiem. Do ostatniej polecam łagodną kawę z dripa.

*







Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

23 komentarze

  1. Kawę byśmy wymieniły na kakao i byłoby dla nas idealnie :D Fajny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy kakao byłoby takie dobre. Wtedy już chyba lepiej zrobić warstwowy budyń niż galaretkę ;)

      Usuń
  2. Jakie to piękne! Aż szkoda byłoby jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to piękne! Aż szkoda byłoby jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie ideał bo ja kawoszka jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ale elegancki deser,a taki prosty. Tylko trochę cierpliwości wymaga,rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, podczas jego przygotowywania trzeba być cierpliwym, ale myślę, że dla efektu końcowego warto ;)

      Usuń
  6. wygląda bardzo wykwintnie:) podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś fantastycznego! :) Na śniadanie, na obiad i na deser poproszę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wygląda. Taki deser oczaruje każdego gościa :) musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że każdy kawosz będzie zachwycony :)

      Usuń
  9. Świetny pomysł - pięknie też wyglądają te warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Matko w niebie jak to pięknie wygląda. No takie delicje :)

    OdpowiedzUsuń