Zapiekanka à la Musaka

wtorek, 18 października 2016

Musaka to pyszna grecka zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa, pokryta solidną porcją beszamelu. W dużej mierze przypomina włoską lasagne bolognese, tyle że tutaj zamiast makaronu mamy płaty bakłażana, co dla osób ograniczających ilość spożywanych węglowodanów albo będących na diecie bezglutenowej może być zbawienne. W mojej wersji musaki postanowiłem zrobić jeszcze jeden myk, który sprawił, że stała się bardziej fit — tradycyjny beszamel podmieniłem na kokosowy na bazie zasmażki z mąki kukurydzianej. Nie dość, że smakuje fenomenalnie, to nikt nam nie wmówi, że jest niezdrowy. I jak tu się nie skusić na taką zapiekankę? ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Musaka:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 duże bakłażany
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta płatków chili
  • olej kokosowy
  • pieprz
  • sól
Beszamel:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 200 ml mleka kokosowego
  • szczypta gałki muszkatołowej









*

PRZYGOTOWANIE

Musaka

Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry i suto posypujemy solą. Odstawiamy na kwadrans. Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie przysmażamy na odrobinie oleju kokosowego. Wrzucamy mięso i smażymy przez kilka minut. Później wlewamy passatę i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Mięso doprawiamy oregano, bazylią, płatkami chili, pieprzem oraz solą. Z bakłażanów odlewamy wodę, delikatnie płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry smażymy kolejno z obu stron na oleju kokosowym i odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan). 

Beszamel

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie w tłuszczu i zmniejszamy ogień do minimum, gdy zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy.

*



*

Przepis powstał dla Magazynu Kocioł.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

17 komentarze

  1. Wspaniale wygląda, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Ja również jestem wielkim fanem takich zapiekanek :)

      Usuń
  2. Nie możemy się jakoś przekonać do bakłażanów :/ Ale po spróbowaniu Twojego dania mogłoby się to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam te uprzedzenia,też kiedyś nie lubiłam bakłażanów,ale odpowiednio przygotowane są pyszne,jak sie okazało-spróbujcie:)
      Musaka zapowiada się interesująco z dodatkiem kokosa:)

      Usuń
    2. Aguś ma rację! Dobrze przygotowany bakłażan to pyszny bakłażan! ;)
      A z tym kokosem to był całkowity eksperyment. Strasznie się bałem, że tak zrobiony beszamel mi nie wyjdzie, a okazało się, że w wyglądzie niewiele różni się od tradycyjnego, a w smaku jest nawet od niego lepszy. :)

      Usuń
  3. Uwielbiam pieczone bakłażany, a taka zapiekanka to byłby świetny aromatyczny obiad na dwa dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! To niezwykle sycące dania (mimo, że takie niepozorne) :)

      Usuń
  4. Fajny pomysł na modyfikację beszamelu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się! I polecam wypróbować, bo smakuje lepiej niż oryginał! :D

      Usuń
  5. Skuszę się, aż tylko! <3 Moje greckie wspomnienia wracają na jej widok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że moja musaka tak podziałała na Ciebie! :D

      Usuń
  6. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i zachęcam do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  7. Lepsza od oryginału, po prostu wspaniałs!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och! <3 Nawet nie masz pojęcia, jak się cieszę! :D

      Usuń
  8. Ciekawa w smaku - dziękuję za przepis. Mam tylko pytanie - jak Panu wychodzi taka skórka na wierzchu (taki crumble) jak na zdjęciu? U mnie ten sos bezszamelowy był raczej płynny (lekko zastygł)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie Pani smakowało. :) Zaś co do chrupiącej skórki, to podpiekłem dodatkowo wierzch, włączając tylko górną grzałkę (nawet spiekł mi się odrobinę za bardzo). A jeśli beszamel wyszedł za płynny, to polecam następnym razem zredukować go chwilę dłużej na patelni. Pozdrawiam!

      Usuń