Ekspresowy chleb z mąki krupczatki

środa, 16 listopada 2016

Kilka miesięcy temu przygotowałem ten chleb na urodzinowego grilla dla znajomych. Pamiętam, że rozszedł się w trymiga. Wszyscy wcinali kromki pieczywa, zanim grill zdążył się rozgrzać. I prawdę mówiąc, później już niewiele go zostało. Jako, że tak bardzo wszystkim posmakował, to postanowiłem podzielić się przepisem na niego. Samą recepturę dostałem wiele lat temu od koleżanki ze szkoły. Był to pierwszy chleb, jaki w swoim życiu upiekłem. Pamiętam, że robiłem go wtedy z mnóstwem ziaren. Wyszedł pyszny, wilgotny i smakował jak z najlepszej piekarni. Oczywiście to trochę oszukany bochen, bo pieczony nie na zakwasie, lecz na drożdżach. Ale fakt, że przygotowuje się go tak ekspresowo i smakuje wybornie, sprawia, że odechciewa się nastawiać zakwas. To idealny przepis dla zabieganych lub tych, którzy chcą zachwycić swoich domowników tudzież gości domowym pieczywem, jednocześnie nie przemęczając się zbytnio. ;) Dzisiaj proponuję Wam dwa przepisy na ekspresowy chleb z mąki krupczatki. Jeden jest inspirowany włoskim pieczywem z ziołami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Drugi zaś nawiązuje do kuchni polskiej — jest pełen bakalii — orzechów, suszonych śliwek oraz posypany jest moją ukochaną czarnuszką. Oba są równie wyśmienite i zachęcam do upieczenia ich razem. A i pamiętajcie, że baza do chleba z mąki krupczatki jest zawsze taka sama i jeśli najdzie Was ochota na upieczenie własnego chleba, to po prostu dodajcie to, na co macie ochotę.


*

SKŁADNIKI


Chleb w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka rozmarynu (plus do posypania)
  • 1 łyżeczka tymianku (plus do posypania)
  • 10 pomidorów suszonych
  • 10 czarnych oliwek
  • ½ szklanki rodzynek
  • oliwa do posmarowania formy
Chleb w stylu staropolskim z suszonymi śliwkami i orzechami:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g drożdży
  • 500 ml letniej wody
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • ½ szklanki pestek dyni
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść orzechów nerkowca
  • garść migdałów
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 łyżka czarnuszki (plus do posypania)
  • oliwa do posmarowania formy
*

PRZYGOTOWANIE


Ekspresowy chleb z mąki krupczatki w stylu włoskim z suszonymi pomidorami i oliwkami

W misce połącz wszystkie suche składniki, pokrusz drożdże i dodaj pokrojone w paski pomidory oraz pokrojone w talarki oliwki. Wlej ciepłą, lecz nie gorącą wodę i wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie. Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją ziół i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu.

Ekspresowy chleb z mąki krupczatki w stylu staropolskim ze śliwkami i orzechami

W misce połącz wszystkie suche składniki, pokrusz drożdże i dodaj pokrojone w paski śliwki oraz posiekane orzechy. Wlej ciepłą, lecz nie gorącą wodę i wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę przykryj suchą ściereczką i odstaw na 20 minut, po tym czasie wymieszaj ponownie. Keksówkę o wymiarach 40x12 cm posmaruj oliwą i przełóż do niej ciasto. Masę wyrównaj szpatułką i odstaw na kolejne 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Chleb posyp dodatkową porcją czarnuszki i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez 50 minut do suchego patyczka. Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

22 komentarze

  1. Super przepis idealny dla mnie bo ja jestem świetna w uśmiercaniu zakwasów :) Zapisuję do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ja właśnie też. Dlatego nawet się za nie nie biorę, chociaż chyba kiedyś w końcu będzie trzeba się nauczyć! :)

      Usuń
  2. Wyglądają tak pysznie, że nie wiemy na który styl miałybyśmy się zdecydować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Z bogactwem dodatków w środku - super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie potrafię wybrać, który chleb podoba mi się bardziej, bo oba są wspaniałe! Marny ze mnie piekarz, dlatego doceniam też prostotę tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ze mnie też! To jedyny chleb, jaki potrafię upiec :P

      Usuń
  5. Lubię takie chleby! No i jest szansa, że upiekę sama bo zakwas nie jest potrzebny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zdecydowanie najfajniejsza rzecz w tym przepisie! ;)

      Usuń
  6. Cudowne,oba, wypróbuję z chęcią te przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda rewelacyjnie! Ja cały czas boję się spróbować upiec chleb;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się właśnie boję! Ale z tym przepisem strachu nie ma - zawsze wychodzi ;)

      Usuń
  8. Świetne chlebki, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jednak domowy chleb zawsze przebije ten kupiony! Obydwa wydania prezentują się obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo! Wszystko, co domowe, jest najlepsze ;)

      Usuń