Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami

niedziela, 18 grudnia 2016

W moim domu keks jest obecny na bożonarodzeniowym stole od niepamiętnych czasów. Obok makowca i sernika zawsze znajdował ważne miejsce wśród świątecznych wypieków. Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą bożonarodzeniowego stołu!


*

SKŁADNIKI


Keks:
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 laska wanilii
  • 500 g bakalii*
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka łyżek wrzątku

Do dekoracji:
  • suszone figi
  • żurawina
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały)

*

PRZYGOTOWANIE


Keks

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzyj na biały puch, następnie powoli dodawaj cukier, cały czas ucierając. Zacznij kolejno wbijać jajka, nie przerywając miksowania. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka i dodaj do utartej masy. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i bakaliami. Wymieszaj łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Keksówkę o wymiarach 12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do przestudzenia.

Lukier

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i odrobiną wrzątku. Lukrem o konsystencji gęstej śmietany oblej wierzch keksa. Udekoruj kawałkami suszonych owoców i orzechami.

*Bakalie: W moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

14 komentarze

  1. Nie wiem co napisać, aby wyrazić swój zachwyt. Wiec zachwycona będę patrzeć i milczeć:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Jest mi szalenie miło :) Pomilczmy w takim razie razem ;)

      Usuń
  2. Wow, ależ bogaty! Takiego keksa to ja rozumiem ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu na Święta wszystko musi być na wypasie :D

      Usuń
  3. U mnie keks to również tradycja :) Twój jest obłędny i to prawdziwa ozdoba świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślicznie dziękuję! :*
      PS. Fajnie, że mamy podobną tradycję ;)

      Usuń
  4. Wspanialy! Chetnie wyskubalabym te wszystkie orzechy i migdaly :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, też mam zawsze z tym problem! Uwielbiam skubać łakocie z wierzchu ciasta :D

      Usuń
  5. Keks idealny! Chętnie zjadłabym taką wersję:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie. To naprawdę bardzo elegancki keks :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak to mówią - ma bogate wnętrze! :D Pycha :D

    OdpowiedzUsuń