Mini serniczki z makiem i solonym karmelem
poniedziałek, 12 grudnia 2016
Wiem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini serniczki z makiem to kawałek pysznego seromakowca dla każdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję, by nie zjeść pół tuzina naraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;)

*
SKŁADNIKI
na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm
Masa makowa:
| Masa serowa:
Solony karmel:
Dodatkowo:
|
*
PRZYGOTOWANIE
Masa makowa
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy.
Masa serowa
Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.
Pieczenie
Do każdej papilotki (o średnicy 5 cm) włóż 1 łyżkę masy makowej i zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę. Piecz 25-30 minut w 160°C, aż ser się zetnie.
Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo odchodziły, a ser otrzyma zwartą konsystencję.
Solony karmel
Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej cienką warstwę karmelu i udekoruj orzechami pekan.Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo odchodziły, a ser otrzyma zwartą konsystencję.
10 komentarze
Na takie kolejne wydanie mini serniczków jesteśmy jak najbardziej na tak :D <3
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to niezmiernie! 😊
UsuńWspaniałe połączenie wszystkiego, co kojarzy mi się ze Świętami - w formie mini :)
OdpowiedzUsuńPrawda? To całe Święta zamknięte w jednej babeczce! 🎄 🎅 😁
UsuńJak dla mnie to świetne zestawienie smaków :) Makowa masa, wilgotny sernik i ten karmel <3 Niebo.
OdpowiedzUsuńp.s. Gdzie zakupiłeś takie cudne talerze ? :)
Niebo w rzeczy samej! 😁
UsuńA talerze są od nowej marki z wyposażeniem dla domu Homla. ;)
A czy tą masę makową można zastąpić gotową? Została mi i mogłabym wykorzystać ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, chociaż nigdy nie próbowałem gotowej, to wydaje mi się, że wystarczy dodać do niej jajka i powinno być w porządku ;)
UsuńDzięki! W takim razie - do dzieła! ;)
UsuńNie ma sprawy ;) Mam nadzieję, że wyjdą Tobie doskonale ;)
Usuń