Mini serniczki z makiem i solonym karmelem

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Wiem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini serniczki z makiem to kawałek pysznego seromakowca dla każdego. Wystarczy postawić je na świątecznym stole i każdy łasuch może sięgać po nie do woli. Oprócz tego piecze się je znacznie szybciej niż tradycyjne ciasto, więc to dodatkowa zachęta do ich przygotowania. Ich pyszny smak zawdzięczamy oczywiście domowej masie makowej, pełnej bakalii, pachnącej i pysznej. Do tego ekspresowa masa serowa, którą dosłownie robi się w 3 minuty i wieńcząca dzieło polewa z solonego karmelu. Ja jestem ich wielkim fanem i z trudem się powstrzymuję, by nie zjeść pół tuzina naraz! A Wy dacie się im oprzeć? ;)


*

SKŁADNIKI

na ok. 18 sztuk w papilotkach o średnicy 5 cm

Masa makowa:
  • 200 g niebieskiego maku
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 30 g rozpuszczonego masła


Masa serowa:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 całe jajka
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
  • ½ szklanki cukru
  • ½ laski wanilii, bardzo drobno posiekanej (lub 1 łyżeczka esencji waniliowej)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Solony karmel:
  • 100 g masła
  • ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego
  • 100 ml kremówki 36 %
  • kilka szczypt soli morskiej

Dodatkowo:
  • orzechy pekan lub włoskie do dekoracji

*

PRZYGOTOWANIE

Masa makowa

Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie odciskamy za pomocą gazy i mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do maku dodajemy bakalie, cukier oraz miód i wszystkie przyprawy. Mieszamy i próbujemy. Następnie wlewamy masło i wbijamy jajka. Masę dokładnie mieszamy.

Masa serowa

Twaróg, jajka, jogurt grecki, cukier, wanilię oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.

Pieczenie

Do każdej papilotki (o średnicy 5 cm) włóż 1 łyżkę masy makowej i zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę. Piecz 25-30 minut w 160°C, aż ser się zetnie. 


Solony karmel

Podczas pieczenia przygotuj solony karmel. Do rondelka wrzuć wszystkie składniki. Zagotuj, a następnie podgrzewaj przez około 10-15 minut aż sos zgęstnieje, a cukier zacznie się karmelizować. Na każdy serniczek wylej cienką warstwę karmelu i udekoruj orzechami pekan.

Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Dopiero wtedy papierki będą łatwo odchodziły, a ser otrzyma zwartą konsystencję.

*











*

Sesja zdjęciowa powstała specjalnie dla marki


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Na takie kolejne wydanie mini serniczków jesteśmy jak najbardziej na tak :D <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie wszystkiego, co kojarzy mi się ze Świętami - w formie mini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? To całe Święta zamknięte w jednej babeczce! 🎄 🎅 😁

      Usuń
  3. Jak dla mnie to świetne zestawienie smaków :) Makowa masa, wilgotny sernik i ten karmel <3 Niebo.
    p.s. Gdzie zakupiłeś takie cudne talerze ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebo w rzeczy samej! 😁
      A talerze są od nowej marki z wyposażeniem dla domu Homla. ;)

      Usuń
  4. A czy tą masę makową można zastąpić gotową? Została mi i mogłabym wykorzystać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, chociaż nigdy nie próbowałem gotowej, to wydaje mi się, że wystarczy dodać do niej jajka i powinno być w porządku ;)

      Usuń
    2. Dzięki! W takim razie - do dzieła! ;)

      Usuń
    3. Nie ma sprawy ;) Mam nadzieję, że wyjdą Tobie doskonale ;)

      Usuń