Tort makowy z kremem marcepanowym

czwartek, 22 grudnia 2016

Ten tort makowy z kremem marcepanowym to kwintesencja Świąt Bożego Narodzenia. Pachnący migdałami i pomarańczami wprawia w cudowny nastrój. Delikatny biszkopt z makiem i bakaliami, nasączony pomarańczowym syropem i otulony kremem marcepanowym sprawi, że Wasze Święta będą wyjątkowe. Jego przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam! ;)


*

SKŁADNIKI

na tortownicę o średnicy 21-23 cm

Biszkopt makowy:
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 50 mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki maku
  • ½ szklanki posiekanych bakalii

Dodatkowo:
  • 50 g płatków migdałów
  • tuzin kartofelków marcepanowych
Krem marcepanowy:
  • 200 g marcepanu
  • 200 g sera mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Syrop pomarańczowy:
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • kilka łyżek miodu
*

PRZYGOTOWANIE


Biszkopt makowy

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę, dodaj kolejno żółtka, nadal ubijając. Obie mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, makiem oraz drobno posiekanymi bakaliami. Suche składniki zacznij dodawać łyżka po łyżce do jajecznej piany, mieszając powoli łyżką. Gotowe ciasto przełóż do tortownicy ze spodem pokrytym papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 40 minut do suchego patyczka. Biszkopt wystudź w uchylonym piekarniku. Następnie nożem okrój brzegi i zdejmij obręcz tortownicy. Biszkopt podziel na 3 równe blaty.

Syrop pomarańczowy

Sok zredukuj o połowę w patelni lub garnku o dużej powierzchni, gotując na małym ogniu. Pod koniec posłodź miodem.

Krem marcepanowy

Marcepan zetrzyj na tartce o drobnych oczkach. Mascarpone zacznij ubijać, dodając stopniowo marcepan. Kremówkę ubij na sztywno w osobnym naczyniu, a następnie zacznij do niej dodawać łyżka po łyżce masę marcepanową, delikatnie ubijając. Na sam koniec możesz dodać odrobinę aromatu.

Przygotowanie tortu

Na paterze ułóż pierwszy blat biszkoptu, nasącz go jedną trzecią syropu pomarańczowego i wyłóż część kremu. Przykryj kolejnym blatem i czynność powtórz. Na ostatni nasączony syropem i posmarowany kremem blat wysyp płatki migdałów. Całość ozdób marcepanowymi kartofelkami. Gotowy tort wstaw na kilka godzin do lodówki, a następnie podawaj.

*





*

Korzystając z okazji pragnę Wam życzyć Wesołych Świąt!
Niech będą pyszne, radosne i przepełnione miłością! Wszystkiego dobrego!

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Super smaki. Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubimy patrzeć na takie torty w przekroju <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak, zdecydowanie wtedy wyglądają najbardziej kusząco 😊

      Usuń
  3. Rewelacyjny tort!
    Spokojnych, rodzinnych i pysznych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Również życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku 😉

      Usuń
  4. Pięknie wygląda i pewnie bosko smakował (choć ja sama za marcepanem nie przepadam)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz, to marcepan można śmiało zamienić mielonymi migdałami, albo w ogóle je pominąć i przełożyć po prostu bitą śmietaną 😉

      Usuń