Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru

środa, 14 grudnia 2016

Czy pierniczki mogą być fit i w dodatku paleo? Pewnie, że mogą! Wystarczy tylko odrobina wyobraźni aby stworzyć wegańskie bezglutenowe pierniczki bez ani krzty cukru! Ciasteczka te upiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią i nie połamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;)



*

SKŁADNIKI

na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków


  • 300 g daktyli
  • 200 g mielonych migdałów
  • 150 g mąki kokosowej
  • 100 g oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu)

*

PRZYGOTOWANIE


Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw na kwadrans do dwóch do namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę blenderem. Mąkę kokosową wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 8-10 minut, a następnie studź na kratce. Bezglutenowe wegańskie pierniczki możesz przechowywać do miesiąca w szczelnej puszce lub słoiku.

*





*

Sesja zdjęciowa powstała specjalnie dla marki

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

12 komentarze

  1. Piękne Ci wyszyły te pierniczki, muszę też takie zrobić, żeby się móc nimi bezkarnie objadać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecam! Nie ma nic lepszego niż słodycze, które można wcinać bez wyrzutów sumienia ;)

      Usuń
  2. Super! Bardzo lubię wypieki z daktylami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również - ta karmelowa słodycz jest nieziemska :D

      Usuń
  3. Przepis na fit pierniczki biorę w ciemno! Wyglądają super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krótki skład, ale wygląd powala! Super przepis, na pewno kiedyś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to właśnie mi chodziło w tym przepisie - jak najmniej składników, same zdrowe dodatki i mnóstwo smaku ;)

      Usuń
  5. Szczerze, to piekłam ostatnio bardzo podobne, dla dzieciaków mojej kuzynki. To bardzo fajny i prosty przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to dopiero! Widać łasuchom te same pomysły przyświecają w głowach :D

      Usuń
  6. Zamieniłam olej koko na masło. Trochę się klei. Czym podsypac? Wiórkami? Smakuje obłędnie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że nie mogłem pomóc w kryzysowej chwili, ale tak - oczywiście można dosypać wiórek, mąki kokosowej albo mielonych migdałów. ;)

      Usuń