SKŁADNIKI
- 300 g daktyli
- 200 g mielonych migdałów
- 150 g mąki kokosowej
- 100 g oleju kokosowego
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu)
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw na kwadrans do dwóch do namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę blenderem. Mąkę kokosową wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto.
- Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 8-10 minut, a następnie studź na kratce.
- Bezglutenowe wegańskie pierniczki możesz przechowywać do miesiąca w szczelnej puszce lub słoiku.
Sesja zdjęciowa powstała specjalnie dla marki
14 komentarzy
Piękne Ci wyszyły te pierniczki, muszę też takie zrobić, żeby się móc nimi bezkarnie objadać 😛
Gorąco polecam! Nie ma nic lepszego niż słodycze, które można wcinać bez wyrzutów sumienia 😉
Super! Bardzo lubię wypieki z daktylami 🙂
Ja również – ta karmelowa słodycz jest nieziemska 😀
Przepis na fit pierniczki biorę w ciemno! Wyglądają super! 🙂
Dziękuję! Bierz i korzystaj 😀
Krótki skład, ale wygląd powala! Super przepis, na pewno kiedyś zrobię 🙂
O to właśnie mi chodziło w tym przepisie – jak najmniej składników, same zdrowe dodatki i mnóstwo smaku 😉
Szczerze, to piekłam ostatnio bardzo podobne, dla dzieciaków mojej kuzynki. To bardzo fajny i prosty przepis 🙂
O, to dopiero! Widać łasuchom te same pomysły przyświecają w głowach 😀
Zamieniłam olej koko na masło. Trochę się klei. Czym podsypac? Wiórkami? Smakuje obłędnie!!!!
Przepraszam, że nie mogłem pomóc w kryzysowej chwili, ale tak – oczywiście można dosypać wiórek, mąki kokosowej albo mielonych migdałów. 😉
A można użyć mąki orkiszowej lub migdałowej?
Mielone migdały = mąka migdałowa, więc tak, spokojnie 😉 Co do orkiszowej to możesz je użyć w zamian za kokosową.