Krokiety z kaszanki w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych

środa, 18 stycznia 2017

Krokiety z kaszanki panierowane w panko na purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych to mój autorski przepis zainspirowany warsztatami z Andrzejem Polanem. Andrzej odczarował na nich nielubianą przeze mnie kaszankę robiąc z niej okrągłe krokiety w panierce z bułki  tartej. Ja postanowiłem pójść krok dalej i upodobnić je wyglądem do hiszpańskich croquetas oraz obtoczyć je w japońskiej panierce panko, która nadaje niebywałej chrupkości. Winne purée  z szarej renety oraz słodko-kwaśna salsa wspaniale się z nimi komponuje i tworzy prawdziwie zaskakujące danie. Spróbujcie koniecznie!


*

SKŁADNIKI

na 8 porcji

Krokiety:
  • 4 kaszanki gryczane
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 cebula
  • garść drobno posiekanej pietruszki
  • 1 jajko
  • ok. 100 g panko*
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • sól, pieprz
Purée jabłkowe:
  • 4 jabłka (najlepiej szara reneta)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
Salsa:
  • 2 słoiczki buraczków marynowanych w całości
  • 3-4 duże ogórki kiszone
  • 1 dojrzałe mango
  • garść świeżo posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ocet balsamiczny (opcjonalnie)






*

PRZYGOTOWANIE


Purée jabłkowe

Jabłka obierz i pokrój w cząstki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć jabłka. Zalej je octem i gotuj bardzo powoli na małym ogniu. Gdy staną się bardzo miękkie, zmiksuj je blenderem na purée. Dodaj miodu i odrobinę gałki.

Salsa z buraczków, mango i ogórków

Ogórki obierz ze skórki i pokrój wraz z buraczkami w niedużą kostkę. Połącz ze sobą. Mango pokrój w taką samą kostkę, ale odstaw aż do samego podania. Przed podaniem wszystkie składniki połącz oraz dodaj miodu, pietruszki, octu i musztardy.

Krokiety

Cebulkę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy (lub masła klarowanego). Kaszanki pozbaw flaków i umieść w misce razem z cebulką i natką pietruszki. Dopraw musztardą, solą i pieprzem. Zagnieć ręką i uformuj elipsoidalne krokiety (jak na hiszpańskie croquetas).

Przed samym podaniem rozgrzej w wysokim garnku lub frytkownicy tłuszcz. Jajko rozbełtaj widelcem. Krokiety obtaczaj kolejno w jajku, a następnie w panko i wrzucaj od razu na gorący olej. Smaż około 1 minutę, aż nabiorą brązowego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku i podawaj na jabłkowym purée jabłkowym z salsą z buraczków, mango i ogórków kiszonych. Na talerzu możesz umieścić też kilka kropli octu balsamicznego.

*Panko to rodzaj japońskiej panierki. Można ją kupić w sklepach z żywnością azjatycką. Jeżeli jej nie dostaniesz, wykorzystaj tradycyjną tartą bułkę.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. I kto by pomyślał, że swojska kaszanka może przybrać tak wyszukaną formę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać czasami wystarczy odrobina fantazji 😉

      Usuń
  3. wow jaka fantazja. Zgadzam się z Jelką zwykła a jakże niezwykła kaszanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Czasami ze zwykłych rzeczy można wyczarować rzeczy niezwykłe 😉

      Usuń