SKŁADNIKI
Ciasto naleśnikowe:
- ¼ szklanki mąki kokosowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ok. ½ szklanki wody
- 4 jajka
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Smażone banany:
- 4 banany (o żółtej skórce)
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
Dodatki:
- kilka owoców liczi w syropie
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE
Ciasto naleśnikowe na mące kokosowej
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe oprócz wody roztrzep mocno rózgą i odstaw na kwadrans. Następnie wlewaj powoli wodę, aby rozrzedzić ciasto; powinno być ciut gęstsze od ciasta na tradycyjne naleśniki.
- \Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor. Pamiętaj, aby z ciastem obchodzić się delikatnie — dość ciężko je obrócić i należy najpierw delikatnie podważyć je od spodu. Z przepisu powinno wyjść około 6 naleśników o średnicy 24 cm.
Smażone banany
- Banany obierz i przekrój wzdłuż. Możesz je pokroić również na ćwiartki. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i poczekaj, aż zacznie się pienić. Następnie wlej miód, wymieszaj i usmaż banany z obu stron.
- Posyp cynamonem oraz wiórkami kokosowymi i ułóż na naleśnikach. Podawaj z owocami liczi.
UWAGI
PS. Naleśniki możesz również podsmażyć ponownie na maśle — wtedy to dopiero bosko smakują! 😉
Gorące pozdrowienia dla Agnieszki z Every Cake You Bake, dzięki której naleśniki na mące kokosowej w końcu mi wyszły jak trzeba!
18 komentarzy
Owocowa rozpusta 🙂 Klasyczne śniadanie o egzotycznym smaku 🙂
Jak najbardziej. W końcu nawet naleśniki nie muszą być nudne! ?
Faktycznie te naleśniki to majstersztyk – przepysznie wyglądają! Koniecznie muszę niedługo spróbować takiej kokosowej wersji naleśników, bo będą teraz za mną "chodzić" ;D
Za mną również bardzo długo chodziły, ba nawet miałem do nich kilka podejść, ale mąka kokosowa okazała się bardzo kapryśna, więc dopiero dobry przepis na naleśniki pozwolił mi podzielić się tym daniem ?
Cóż za rozpusta!<3
Prawda! Taka rozpusta, że aż nie przystoi ?
Te smażone banany do tego to już w ogóle hit <3
Są najlepsze! ?
Cieszę się, że udały się i smakowały 🙂 I ten dodatek liczi – super! Spróbuję w takim połączeniu następnym razem 🙂 Pozdrawiam cieplutko!
Wyszły mega! W końcu, bo już tyle mąki kokosowej zmarnowałem, że już przestałem wierzyć, że można z niej usmażyć naleśniki ? Więc dziękuję za super przepis ?
Liczi odpuszczam,bo nie lubię tych owoców z niczym łączyć,ale reszta niczego sobie:)))
Ja w sumie też nie, ale tutaj o dziwo całkiem fajnie się dopasowały ?
wooow.. z mąki kokosowej takie cuda! Mnie się placuszki z jej udziałem zawsze rozwalają 🙁
Mmm.. ależ bym się wprosiła na taką ucztę!
Mnie zawsze też, aż do momentu, kiedy to odkryłem ten przepis. Wypróbuj koniecznie, bo jest naprawdę świetny i naleśniki wychodzą jak trzeba ?
Kokosowe naleśniki chodzą za mną już od jakiegoś czasu. Może właśnie z bananami sobie zrobię?
Gorąco polecam, bo smakują bosko ?
Czy na pewno jest to dobre połączenie? Na pewno będę testowała. Dziękuję za inspirację.
Gdyby nie było dobre, to na pewno bym nie polecał. Jednak z pewnością trzeba lubić owoc liczi. 😉