Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

piątek, 3 lutego 2017

Kurczak pieczony w całości pojawia się zwykle w moim domu w dni świąteczne, czy bardziej celebrowane obiady niedzielne. Zwykle podajemy go z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. To zawsze są dni, kiedy wspólnie zasiadamy do stołu, a każdy dostaje swoją ulubioną część kurczaka, więc wszyscy są zadowoleni. Takie danie możemy przygotować również na spotkanie z przyjaciółmi. W końcu jedzenie w towarzystwie jest znacznie przyjemniejsze — to moment, kiedy możemy cieszyć się z bycia razem. Dlatego w nadchodzący weekend zachęcam Was do zaproszenia rodziny lub znajomych i upieczenia aromatycznego kurczaka z chrupiącą skórką i rewelacyjnymi szwedzkimi ziemniakami Hasselback. Gości nietrudno będzie zwabić cudownymi zapachami i z pewnością nikt nie wyjdzie od Was głodny. ;)


*

SKŁADNIKI

dla 4 osób

  • 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg
  • 12 ziemniaków podobnej wielkości
  • 2 gałązki pomidorów koktajlowych
  • 4 czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 1 cytryna
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ¼ łyżeczki kolendry mielonej
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki płatków chili
  • masło klarowane
  • gruboziarnista sól morska
*

PRZYGOTOWANIE


Kurczaka umyj, osusz, oczyść z pozostałych piór i odkrój nadmiar tłuszczu przy kuprze. Przyprawy: paprykę, kumin, kolendrę, gałkę, pieprz i chili wymieszaj z 1 łyżeczką soli. Natrzyj nimi kurczaka (również pod skórą). Odstaw na 1 godzinę.

Cytrynę pokrój na plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Ząbki czosnku oddziel w łupinach od główki. Kilka plasterków cytryny, 1 cebulę, gałązkę rozmarynu i kilka ząbków czosnku umieść we wnętrzu kurczaka.

Ziemniaki wyszoruj pod wodą. Następnie ponacinaj na cienkie plasterki (najlepiej zrobić to, kładąc ziemniaka na łyżce — wtedy nie przetniemy go do końca). Łyżkę masła klarowanego roztop i za pomocą pędzelka posmaruj kolejne plasterki ziemniaków. Resztą tłuszczu wysmaruj brytfankę. Ziemniaki posyp tymiankiem i gruboziarnistą solą, umieszczając część przypraw między plasterkami.

Na brytfance połóż kurczaka (brzuchem do góry), nogi podwiąż sznurkiem. Dookoła ułóż ziemniaki, ćwiartki cebuli, plasterki cytryny i ząbki czosnku. Połóż również dwie gałązki pomidorków koktajlowych. Brytfannę umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C. Kurczaka piecz przez około 1,5h. Podlewaj go co kwadrans wytopionym tłuszczem. Gdy skórka już będzie złota i chrupiąca, wyjmij go i odstaw go na 10 minut do odpoczęcia. Pieczony kurczak najlepiej prezentuje się w całości. Podaj go na stół i pokrój na miejscu nożycami do drobiu.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Taki rozpustny obiad poproszę na dziś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam więc do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń
  2. Jeeeeeju ale te ziemniaczki to obłęd <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka piękna prezentacja. kurczak wygląda na tak soczysty, ze ślinka sama cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, szalenie miło jest mi to słyszeć 😉

      Usuń