Makaron z wędzoną makrelą

czwartek, 2 marca 2017

Makaron z wędzoną makrelą to swobodna interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością i Wam to danie posmakuje. Ogromnym plusem jest również ekspresowy czas jego przygotowania, co sprawia, że to idealna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Niezauważenie możecie czmychnąć na kwadrans do kuchni i przygotować michę pełną aromatycznej włoskiej pasty, którą z radością podzielicie się przy wspólnym stole. To co? Plan na wieczorną kolację ze znajomymi już gotowy? ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

  • 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche)
  • 1 duża wędzona makrela
  • 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie)
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 2 szalotki
  • 1 natka pietruszki
  • 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek
*

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie przygotuj sos. Makrelę obierz, oddziel mięso i pozbaw je ości. Rodzynki zalej wrzątkiem do przykrycia i odstaw na 5 minut. Na oliwie zeszklij drobno posiekane szalotki. Następnie dodaj rodzynki wraz z wodą. Gotuj krótką chwilę, wlej wino, ocet i dodaj posiekane kapary. Pozostaw jeszcze chwilę na patelni na małym ogniu, a następnie przypraw wymieszaj z ugotowanym makaronem. Dodaj makrelę i pokrojone oliwki. Makaron wyłóż na talerze i posyp posiekaną natką pietruszki. Przypraw świeżo mielonym czarnym pieprzem.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Wszystko ładnie pięknie ale ja jak będę to robiła to nie użyję oliwek :) Dzięki za pomysł na danie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale oliwki tutaj właśnie świetnie pasują, może się jednak przekonasz? :)

      Usuń
  2. Jaki fajny kształt makaronu! Nie słyszałam o tym sycylijskim daniu, ale bardzo mi się podoba, bo lubię wędzoną makrelę☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorwałem go przy jakiejś okazji i cały czas czekał w szafce na wykorzystanie :D W oryginale robi się go z sardynkami, ale makrela równie dobrze pasuje ;)

      Usuń
  3. Rodzynki ciekawie muszą tutaj pasować :) No i kształt makaronu jest genialny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pasują świetnie (co jest trochę zaskakujące) ;)

      Usuń