Naleśniki ryżowe z masłem migdałowym i bananami

niedziela, 12 marca 2017

Naleśniki to zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na niedzielne śniadanie. W tygodniu zazwyczaj nie mamy czasu na ich smażenie, a leniwy niedzielny poranek to wspaniała pora, aby sobie porządnie dogodzić. Ten przepis to jeden z moich ulubionych sposobów na bezglutenowe naleśniki. Wychodzą tak samo dobre, jak te z mąki pszennej, a z warstwą ulubionego masła orzechowego i bananami to prawdziwy śniadaniowy majstersztyk!


*

SKŁADNIKI

na 4 naleśniki o średnicy 30 cm

  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 25 ml oleju kokosowego
  • 4 łyżki masła migdałowego
  • 4 duże banany
*

PRZYGOTOWANIE


Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj trzepaczką. Patelnię mocno rozgrzej i wylej nań cienką warstwę ciasta. Smaż przez chwilę i obróć na drugą stronę. Usmaż pozostałe naleśniki. Każdy z nich posmaruj cienką warstwą masła migdałowego, na środek wyłóż obrane banany i zwiń jak roladę. Pokrój na kawałki.

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Najlepsze połączenie smaków jakie istnieje!:) Uwielbiam jeść tak podane naleśniki:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno nie jadłyśmy masła migdałowego! :D Takie połączenie ale z masłem z fistaszków to u nas standard jednak i taką wersję musimy spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest równie dobre, jak z fistaszkowym, a migdały są znacznie zdrowsze ;)

      Usuń