SKŁADNIKI
Naleśniki:
- 100 g mąki ryżowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 250 ml mleka roślinnego
- 25 ml oleju kokosowego
Twarożek ze słonecznika:
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz
- sól
Dodatki:
- ulubione kiełki (np. słonecznika i rzodkiewki)
- kawałek czerwonej kapusty
PRZYGOTOWANIE
Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej
- Mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, jajka, mleko oraz płynny olej kokosowy wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Patelnię mocno rozgrzewamy i wylewamy nań cienką warstwę ciasta. Smażymy przez chwilę i obracamy na drugą stronę. Czynność powtarzamy dla kolejnych naleśników.
Roślinny twarożek ze słonecznika
- Słonecznik namaczamy przez noc w zimnej wodzie, a następnie odcedzamy. Przesypujemy go do kielicha blendera i mielimy na pastę. Można wlać odrobinę wody, aby uzyskać bardziej gładką teksturę.
- Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny i sól. Miksujemy ponownie, aż składniki się połączą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Podanie
- Usmażone naleśniki smarujemy twarożkiem, posypujemy kiełkami i startą na mandolinie czerwoną kapustą.
8 komentarzy
Ostatnio naleśniory mogłabym jeść codziennie;)
Mnie też ostatnio coś naszło na nie ?
Dość rzadko jemy naleśniki na wytrawnie ale w takim wydaniu naprawdę wyglądają pysznie 🙂
U mnie często królują w wersji ze szpinakiem, ale postanowiłem zrobić coś nowego ?
Daj mi<3
Ależ bierz śmiało ?
Jaką inną mąką można zastąpić mąkę ziemniaczaną , odpowiednią dla cukrzyka?
Przykro mi, ale nie znam się na diecie cukrzycowej. Skrobia może być dowolnego pochodzenia – np. kukurydziana czy z tapioki, ale nie wiem, czy to cokolwiek zmienia. Jeśli naleśniki mają być nadal bezglutenowe to polecam zastąpić miks mąki ryżowej i skrobi mąką gryczaną.