Roladki z podudzi kurczaka nadziewane mozzarellą i pomidorami suszonymi

wtorek, 7 marca 2017

Roladki z podudzi kurczaka to ostatnio ulubione danie w moim domu. Soczyste mięso z kurczaka owinięte w chrupiący boczek tak bardzo przypadło nam do gustu, że pojawia się u nas w co drugi weekend. Oczywiście porządna rolada nie może się obyć bez nadzienia, dlatego dzisiaj proponuję wersję po włosku — z mozzarellą i suszonymi pomidorami, zapiekaną dodatkowo w aromatycznym sosie pomidorowym. Myślę, że obok takiego pomysłu na obiad nie można przejść obojętnie. ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Roladki:
  • 8 podudzi z kurczaka bez kości
  • 16 plastrów surowego boczku
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • świeżo mielony pieprz
  • odrobina masła klarowanego
Dodatkowo:
  • kilka gałązek pomidorów koktajlowych
Sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • bazylia
  • rozmaryn
  • oregano
  • pieprz
  • sól
*

PRZYGOTOWANIE

Sos pomidorowy

Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Wrzuć pokrojone pomidory z puszki (w sezonie możesz użyć świeżych, uprzedni sparzonych i obranych pomidorów). Gotuj przez chwilę, a następnie sos dopraw świeżo posiekanymi ziołami (możesz również użyć suszonych), solą i pieprzem. Przelej go do żaroodpornego naczynia.

Roladki z podudzi kurczaka

Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w słupki. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 2 słupki sera i kilka kawałków pomidorów. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Możesz je dodatkowo pospinać wykałaczkami. Roladki przyrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła. Ułóż je następnie na sosie pomidorowym i połóż kilka gałązek pomidorów oraz tymianku. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. muszę zapisać sobie ten przepis! Zapowiada se perfekcyjnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj koniecznie, bo roladki są boskie! :D

      Usuń
  2. Czy te galazki pomidorow zapiekam z miesem czy to tylko ozdoba?pytam bo nie chce czegos schrzanic...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj potraktowałem je jako ozdobę, ponieważ sam zapomniałem dodać ich przed pieczeniem (gapa ze mnie), więc śmiało możesz je zapiekać ;)

      Usuń